Odpowiedź brzmi: solić, ale z umiarem. Sól w niewielkich ilościach jest bowiem niezbędna do prawidłowego funkcjonowanie organizmu, zwłaszcza osób aktywnych. Nie wspominając o tym, że dodaje smaku potrawom
Wyniki analiz przeprowadzonych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w SGGW w 2012 roku dowodzą, że pomimo zmniejszenia spożycia soli dodanej o 18,4% , Polacy wciąż spożywają codziennie za dużo soli
Chcąc jadać naturalnie i zdrowo, coraz częściej sięgamy po produkty nieprzetworzone lub przetworzone w sposób minimalny. Również zamiast zwykłej oczyszczonej soli kuchennej coraz częściej wybieramy nieoczyszczoną sól kamienną lub mors
Więcej warzyw i owoców, mniej soli – takie są powszechne zalecenia na temat zdrowej diety. Tymczasem nowe badania opublikowane w Journal of the American Medical Association pokazują, że niekoniecznie redukcja soli może mieć takie korzyści dl
Naukowcy szacują, że przesadna ilość soli w diecie jest odpowiedzialna za około 2,3 miliony zgonów każdego roku. Piętnaście procent tych zgonów jest wywołane atakiem serca, udarem i innymi chorobami związanymi z ukladem krążenia. Takie dane
Unia Europejska, zaniepokojona niezbyt szczupłymi sylwetkami swoich mieszkańców, postanowiła opracować uniwersalne normy dotyczące żywienia oraz aktywności fizycznej, które mają nam zapewnić długie życie w dobrym zdrowiu i samopoczuciu
Solić, nie solić – oto jest pytanie. Niestety mało kto chwytając solniczkę w dłoń zastanawia się nad tak trywialnym zagadnieniem
Solić, nie solić – oto jest pytanie. Niestety mało kto chwytając solniczkę w dłoń zastanawia się nad tak trywialnym zagadnieniem
Dziewięć na dziesięć osób w USA spożywa za duże ilości soli. Jak się okazuje to nie frytki, ani chipsy czy popkorn są temu winne, a chleb! Tak twierdzi Centrum Prewencji i Kontroli Chorób (CDC)
Przeciętny Amerykanin zjada 3000 miligramów soli dziennie - co jest znacznie powyżej limitu i wpływa na zwiększenie ryzyka wysokiego ciśnienia krwi, udaru mózgu, choroby nerek i wielu innych problemów zdrowotnych