Sprawą dyskusyjną jest rola soli, jaką odgrywa ona w naszym organizmie i zachodzących w nim procesach. Istnieje wiele kontrowersji, dotyczących tej kwestii. Spróbujmy przeanalizować wszystkie za i przeciw.
Redukujmy ilość spożywanej soli
Najlepiej będzie, jeśli w sposób rozsądny ograniczymy dzienne spożycie soli. Zdrowy organizm potrzebuje niewielkiej ilości soli dla zaspokojenia swojego dziennego zapotrzebowania (tzn. mniej niż 1/4 łyżeczki soli dziennie). Polacy, jak donosi WHO (Światowa Organizacja Zdrowia), zjadają o wiele więcej soli (nawet trzykrotnie przekraczając normę).
Jedzenie zbyt małej ilości soli nie stanowi zagrożenia dla zdrowych ludzi. Należy pamiętać, że sól znajduje się w gotowych produktach np. w wędlinach. Ilość soli, dostarczona w produktach spożywczych, w zupełności wystarczy na dzienne zapotrzebowanie organizmu. Optymalnym rozwiązaniem, pozwalającym na ograniczanie jej spożycia, byłoby unikanie dosalania już i tak obficie posolonych w procesie przetwórczym potraw i produktów. Zmniejszenie ilości soli w codziennym menu powinniśmy rozpocząć już przy zakupie żywności, czytając dokładnie etykiety, informujące o jej zawartości (niektórzy producenci tworzą nowe receptury swoich wyrobów, obniżając poziom sodu w produkcie).
Jak ograniczyć i wykluczyć sól?
- Częściej jedz świeże owoce i warzywa. Zawierają bardzo mało soli (jest ona dodawana dopiero podczas ich konserwowania).
- Czytaj na etykietach skład kupowanych produktów i wybieraj te z mniejszą zawartością sodu.
- Zamiast soli używaj ziół (tymianek, bazylia, majeranek, rozmaryn) jako przypraw do przyrządzania potraw
- Kupuj świeże ryby, skorupiaki, drób i mięso. Zawierają one mniej soli niż większość puszkowanych i konserwowanych produktów.
- Szukaj oznaczeń - mała zawartość soli.
- Przede wszystkim należy całkowicie wyeliminować dosalanie potraw podczas przyrządzania jak również podczas jedzenia.

Staraj się robić to stopniowo! Posiłki bez soli z początku będą ci się wydawać niesmaczne, ale pamiętaj, że są zdrowsze. Z czasem przyzwyczaisz się do tego smaku i odkryjesz naturalny smak i zapach każdej potrawy czy produktu.
Gdzie jest najwięcej soli? Oczywiście w słonych przekąskach: chipsach, krakersach, paluszkach i orzeszkach. Dużą zawartością soli charakteryzuje się również białe pieczywo. Staraj się nie jeść tych produktów.
Dwie strony medalu
Lekarze apelują i informują o negatywnych skutkach spożywania soli. Powinni ograniczyć spożywanie soli albo całkowicie ją wyeliminować osoby:
- otyłe
- palacze
- zawałowcy
- osoby mało aktywne fizycznie
- osoby z nadciśnieniem
Dietetycy i kardiolodzy określają sól kuchenną jako „białą śmierć” i przestrzegają przed nadmiernym soleniem, ze względu na powstawanie:
- nadciśnienia tętniczego, co w efekcie może prowadzić do innych chorób związanych z układem krążenia (zawały serca, wylewy)
- nadmiar soli powoduje zwiększenie pobrania i zatrzymywania wody w organizmie (prawidłowa czynność nerek powoduje wydalanie nadmiaru tego składnika, natomiast w przypadku upośledzonej ich funkcji może nastąpić ich obrzęk)
Ale warto też wiedzieć, że spożycie racjonalnych ilości soli może mieć też pozytywne skutki. Sól jest potrzebna organizmowi. Pomaga ona w:
- utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej
- regulacji gospodarki wodnej organizmu
Biopierwiastki, znajdujące się w soli, są czynnikami potrzebnymi do reakcji chemicznej, które zachodzą w organizmie człowieka. Regulują procesy metaboliczne i przemianę materii. Korzystnie wpływają na gospodarkę wodno - elektrolitową organizmu. Nadmierne ograniczanie spożycia sodu nie jest wskazane, ponieważ sód odpowiada za utrzymanie właściwego ciśnienia krwi, za transport wielu składników odżywczych.
O soli dla aktywnych
W niektórych sytuacjach (np. u osób bardzo aktywnych fizycznie) może dojść do niedoboru soli. Spada wtedy raptownie wydolność fizyczna, osoby te mogą odczuwać senność. Prowadzić to może nawet do zasłabnięcia i utraty przytomności. Najczęściej dzieje się tak w przypadku odwodnienia organizmu, na co szczególnie łatwo narazić przy bardzo intensywnym treningu.
1