„Marzysz o płaskim brzuchu? Zrezygnuj z glutenu!” – przekonują poradniki. Dieta bezglutenowa robi zawrotną karierę, przez co przechodzą na nią także ludzie, którzy wcale nie cierpią na celiakię czy alergię. Chwalą się oni za to ty
Gdy jest ciepło i słonecznie, chętnie jadamy posiłki na łonie natury. Jaka żywność najlepiej sprawdza się w plenerze? Jak ją przechowywać, by nie traciła swoich walorów zdrowotnych i smakowych? – Oto kilka podstawowych wskazówek
2011 jest najgorszym rokiem pod względem zachorowań na cukrzycę. Lekarze z Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej dowodzą bowiem, że obecnie na świecie żyje 366 mln ludzi chorych na cukrzycę.
Witamina E to najlepszy przeciwutleniacz, czyli pogromca niszczących skórę wolnych rodników. Najskuteczniej działa w duecie z witaminą C. Na czym polega jej siła?
Komisja Europejska przedstawiła propozycję mającą na celu przyspieszenie procesu dopuszczania upraw GMO (genetycznie modyfikowanych organizmów)na terenie Wspólnoty. W zamian za zaniechanie sprzeciwu wobec tej technologii, Komisja obiecuje kr
Coraz popularniejsze staje się zdrowe odżywianie. Jednak obecnie coraz trudniej jest mówić o zdrowej żywności, gdyż coraz trudniej jest znaleźć żywność bez różnych dodatków
Powszechnie wiadomo, że spożywamy ich dużo za dużo. Co prawda dzięki nim jedzenie dobrze wygląda na talerzu, ale nie oznacza to wcale, że jest dobre
Klinika Mayo zajmuje się leczeniem otyłości i stworzyła w tym celu oryginalny program. Dieta Mayo bazuje na dwóch głównych produktach odchudzających: jajach i warzywach.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym (IG) opiera się na odpowiednim doborze produktów tak, by zmiany poziomu glukozy we krwi były jak najmniejsze.
Jako konsument jesteś przekonany o prawdziwości reklam telewizyjnych zachwalających zdrową żywność? Produkty z członem „light”, „bio”, „slim”, „fit” „eko” w nazwie mają sugerować, że są zdrowe,
Coraz popularniejsze staje się zdrowe odżywianie. Jednak obecnie coraz trudniej jest mówić o zdrowej żywności, gdyż coraz trudniej jest znaleźć żywność bez różnych dodatków
Dieta o niskim indeksie glikemicznym (IG) opiera się na odpowiednim doborze produktów tak, by zmiany poziomu glukozy we krwi były jak najmniejsze.