Holendrzy testują program, dzięki któremu będzie można monitorować swoją dietę za pomocą elektronicznej karty
Odpowiednio zbilansowana dieta wpływa na nasz wygląd, samopoczucie oraz zdrowie. Dlatego też powinniśmy sięgać po naturalne składniki, by dzięki diecie nasz organizm był zdrowszy i odporny na choroby
Coraz popularniejsze staje się zdrowe odżywianie. Jednak obecnie coraz trudniej jest mówić o zdrowej żywności, gdyż coraz trudniej jest znaleźć żywność bez różnych dodatków
Max Bircher Benner to jeden z pionierów nauki o odżywianiu. Jest twórcą teorii całości pokarmowych. Jego dieta jest znana i ceniona na całym świecie. Oto główne założenia tej diety
Naukowcy z Uniwersytetu Indiana z Bloomington są zdania, że duże ilości ryb, owoców, warzyw w diecie może znacznie przyczynić się do obniżenia ryzyka chorób serca
Niezdrowa żywność jest powszechnie rozreklamowana, a na jej przygotowanie nie trzeba długo czekać. To sprawia, że często sięgamy po „śmieciowe” jedzenie. Jak unikać junk food?
Regularne spożywanie wysokoprzetworzonych przekąsek pomiędzy posiłkami obniża wartość odżywczą diety, sprzyja przybieraniu na wadze i rozwojowi próchnicy. Badania wykazały, że już wypicie codziennie 330 ml napoju gazowanego zwiększa ryzyko cukrzycy
Tradycja hodowli i spożywania gęsiny Polsce sięga nawet XVI wieku, a w XVII i XVIII stuleciu mięso z gęsi regularnie gościło na polskich stołach. Kroniki dziewiętnastowiecznej warszawskiej giełdy towarowej zanotowały eksport polskiej gęsi w ilości ponad
Przyjrzyjmy się mięsu w związku z ostatnimi doniesieniami o badaniach nad jego spożywaniem a zachorowalnością na nowotwory
Margaryna jest alternatywą dla masła. Jednak spory między zwolennikami masła i margaryny trwają od lat. Kto tu ma rację? Co jest zdrowsze?