Uchodzą za zdrową, odżywczą, ale też kaloryczną przekąskę. Osoby, które chcą schudnąć często ich unikają, tymczasem garść orzechów może stanowić cenny element diety, nawet podczas odchudzania
Słowo dieta każdemu kojarzy się udręką, pasmem wyrzeczeń i okresem burczenia w żołądku. Konieczność rezygnacji ze spożycia pewnych produktów spożywczych można jeszcze znieść, ale walka z głodem wydaje się z góry przegrana
Ma swoich zwolenników i przeciwników. Jedni zachwalają jej walory, inni podkreślają, że jest tucząca i kaloryczna. Czy czekolada jest warta grzechu? A może lepiej zapomnieć o jej istnieniu?
Czeka cię egzamin, ważna rozmowa w sprawie pracy, masz wiele pracy – jednym słowem towarzyszy ci stres. Co robisz, gdy się denerwujesz? Nerwowo krzątasz się po mieszkaniu, zapalasz papierosa, pijesz alkohol, a może sięgasz po czekoladę, batony i cuk
Chęć cieszenia się słodkim smakiem i zdrowiem motywuje do poszukiwania źródeł słodyczy innych niż kaloryczny, tuczący cukier. Naturalną i jednocześnie bezkaloryczną alternatywą dla cukru mogą być listki stewii
Powszechnie funkcjonuje opinia, że ostatni posiłek należy zjeść najpóźniej przed godziną 18. Nie bardzo wiadomo skąd owo przekonanie się wzięło i z czego wynika. Nie ma ono bowiem żadnego uzasadnienia fizjologicznego
Ostatnie badania przeprowadzone wśród Polaków informują, że problem niedoboru witaminy D może dotyczyć nawet połowy społeczeństwa
Stres i brak czasu powodują, że 41% Polaków minimum raz w tygodniu śpi krócej niż sześć godzin na dobę. Skutkiem tego jest zasypianie w pracy, czy np. w autobusach. Z badań amerykańskich naukowców wynika, że osoby niewyspane spożywają
Kuchnia, czy dieta wellness to dziś bardzo modne zagadnienia. Co to takiego i skąd się wzięło? Warto się przyjrzeć z bliska takim dietom oferowanym w Spa, czy w uzdrowiskach
Już w starożytności stosowana była jako przyprawa i lekarstwo. Nie sposób wyobrazić sobie bez niej dań kuchni włoskiej – popularnej pizzy Margherity czy sosu pesto
Pomidor to bardzo ciekawa roślina. Dla botanika to wcale nie warzywo tylko owoc. Kiedyś uważano pomidora za roślinę trującą, dziś docenia się go za obecność substancji o właściwościach antynowotworowych