Nasza nieufność jest dodatkowo podsycana przez fakt, że woda z kranu miewa nieprzyjemny smak i zapach, a także zostawia osad w czajniku. Czy rzeczywiście należy się jej obawiać?
Firma BRITA postanowiła to sprawdzić i przy pomocy specjalistów z Uniwersytetu Warszawskiego przeprowadziła niezależne, ogólnopolskie badania jakości wody pochodzącej z wodociągów. Wyniki dla niektórych z pewnością będą zaskakujące.
Po przebadaniu składu wody okazało się, że nasza kranówka jest całkowicie bezpieczna, bo nie zawiera szkodliwych bakterii i spełnia wszystkie rygorystyczne normy. To dzięki temu, że jest ona stale monitorowana przez zakłady wodociągowe i odpowiednie służby sanitarne. Jednak walory użytkowe kranówki takie jak smak, zapach czy twardość, nie wszędzie są zadowalające.
Na smak i zapach wody wpływają na przykład sposoby jej transportu, uzdatniania i pozyskiwania. Inaczej smakuje woda pozyskiwana z rzeki i ta z ujęcia głębinowego, inne wody są w górach, a inne na terenach nizinnych. Dlatego jeśli woda z naszego kranu ma walory, które nam nie odpowiadają, oznacza to, że wymaga optymalizacji i warto ją filtrować.
Na gorszą jakość wody wpływają następujące czynniki:
Chlor: Chlor bywa używany w sieci wodociągowej jako bezpieczny środek odkażający. Ma nieprzyjemny smak i brzydki zapach.
Osady: To materia nieorganiczna lub wynik naturalnej wegetacji. Osady mogą ulegać nagromadzeniu w rurach i przewodach instalacji domowej, przyczyniając się do nieprzyjemnego smaku i zapachu wody.
Minerały: Twarda woda zawiera rozpuszczone minerały, takie jak magnez i wapń. Te dwa pierwiastki są przyczyną stopniowego osadzania się kamienia w czajnikach i urządzeniach gospodarstwa domowego, w których używa się gorącej wody.
Metale: Różne metale, w tym ciężkie, takie jak ołów, miedź i glin są często obecne w wodzie, zależnie od materiałów użytych do budowy domowych instalacji (starszego typu).
[-------]
Czy można poprawić jakość wody
Istnieje wiele stereotypów dotyczących możliwości poprawienia jakości wody. Na przykład taki, że w tym celu należy ją przegotować. Tymczasem jeśli woda kranowa jest czysta bakteriologicznie, to gotowanie niczego nie da. W ten sposób nie pozbędziemy się śladowych ilości różnych związków chemicznych, które są w niej obecne. Nie ma się co łudzić, że gotując wodę poprawimy jej smak.
Inni, nie mając zaufania do wody pochodzącej z wodociągów, używają do przygotowywania gorących napojów i posiłków wody mineralnej. Zawiera ona jednak większą ilość soli, dlatego kawa, herbata i niektóre posiłki przygotowane na jej podstawie mogą być niesmaczne. Na dodatek minerały w niej zawarte mogą być przyczyną powstawania osadów i kamienia.
Istnieje jednak sprawdzony sposób na poprawienie jakości wody, a także jej walorów smakowych i zapachowych. Wystarczy użyć dzbankowego filtra do wody.
Dlaczego warto używać filtra do wody:
1. Filtrowana woda kranowa jest bardziej czysta. Proces filtracji mechanicznej zatrzymuje piasek lub inne drobne zanieczyszczenia (np. rdza), które znalazły się w wodzie kranowej w wyniku transportu wody wodociągiem.
2. Filtrowana woda kranowa lepiej pachnie i smakuje. Filtr do wody potrafi w niemal 100% zmniejszyć zawartość w niej chloru, będącego przyczyną nieprzyjemnego zapachu.
3. Wykorzystywany w dzbankowych filtrach do wody węgiel aktywowany redukuje z wody wybrane pestycydy oraz zanieczyszczenia organiczne, które negatywnie wpływają na smak, zapach i wygląd wody. Węgiel aktywowany, ze względu na swoją zdolność adsorpcyjną, jest również wykorzystywany w medycynie (tzw. carbo medicinalis, czyli węgiel leczniczy, wiąże substancje znajdujące się w przewodzie pokarmowym, które powodują zatrucie pokarmowe i biegunkę. Są to m.in. toksyny bakteryjne, bakterie, leki i produkty gnilne).
4. Dzbankowe filtry do wody zmniejszają twardość wody, odpowiedzialną za narastanie tzw. kamienia na dnie czajnika. Wewnętrzne i zewnętrzne testy jakości dzbankowych filtrów do wody wskazują na to, iż usuwają one podczas całego okresu używalności wkładu średnio około 50% twardości wody kranowej. Jest to ilość absolutnie wystarczająca do zahamowania narastania kamienia w urządzeniach podgrzewających wodę i do przygotowania smaczniejszych napojów i posiłków. Filtrowana woda nie jest jednak całkowicie pozbawiona minerałów.
5. Filtrowana woda kranowa jest bardziej miękka, przygotowana na jej podstawie kawa i herbata zaparzają się lepiej, a na ich powierzchni nie powstaje oleisty, gorzki osad.
6. Potrawy przygotowywane na bazie filtrowanej wody są smaczniejsze, a dodatkowo warzywa zachowują swoje oryginalne kolory.
[-------]
7. Domowy, dzbankowy filtr do wody zmniejsza o ponad 90% ilość ołowiu – metalu ciężkiego niebezpiecznego dla zdrowia - w wodzie kranowej podczas całego okresu stosowania wkładu filtrującego.
8. Filtrowana woda kranowa jest pozbawiona chloru, metali ciężkich oraz wybranych pestycydów, które mogą się znaleźć w wodzie kranowej w skutek przenikania z pól do rzek i wód gruntowych po obfitych deszczach. Jeśli jej nie przefiltrujesz za pomocą określonego systemu filtrującego, Twój organizm będzie musiał poradzić sobie z nimi sam.
9. Filtry dzbankowe, które wyposażone są dodatkowo w jony srebra, aż do 48 godzin chronią filtrowaną wodę przed rozwojem bakterii.
10. Taniej jest filtrować wodę kranową wykorzystywaną do przygotowania napojów i potraw niż przygotowywać je na bazie wody butelkowanej. Mniej kupionych butelek z wodą oznacza również zmniejszenie negatywnego wpływu ich utylizacji na środowisko naturalne.
www.fit.pl
1