Węglowodany - związki pochodzenia głównie roślinnego, stanowią wagowo oraz jako źródło energii znaczną część naszego pożywienia. Są najłatwiej dostępnym źródłem energii, jednak w przeciwieństwie do tłuszczów szybko się wyczerpu
Główna zasada tej diety brzmi – nie łącz węglowodanów i białek. Dzięki niej możesz stracić 1 kg w ciągu tygodnia
W XXI wieku otyłość dosięga coraz więcej ludzi nie tylko za oceanem, ale także w Europie i Polsce. Dietetycy alarmują: przy pomocy łyżki i widelca kopiemy sobie grób
Cukier to forma węglowodanów wytwarzanych przez rośliny. Jednak jego nadmierne spożycie jest niekorzystne dla naszego zdrowia. Cukier tuczy, kradnie z organizmu ważną witaminę B1, ponadto odpowiedzialny jest za cukrzyce, arteriosklerozę, osłabienie
U ponad połowy Polaków występuje nadwaga lub otyłość. Pomimo licznych programów edukacyjnych i informacji w mediach na temat prawidłowego odżywiania i odchudzania, problem stale narasta
Diety cud, godziny spędzone na siłowni, głodówki – to wciąż najpopularniejsze metody odchudzania. Czy skuteczne zgubienie zbędnych kilogramów jest w ogóle możliwe?
Osoby uprawiające sporty siłowe narażone są na duże obciążenia organizmu. Zła dieta może prowadzić nie do rozwoju masa mięśniowej, lecz do ciągłych zastojów, a w przyszłości nawet do obniżenia swoich możliwości siłowych
Jak schudnąć? Recepta jest prosta – ogranicz węglowodany. Takie jest podstawowe założenie diety dr Roberta Atkinsa
To, co spożywamy przed i po treningu oraz określona ilość i czas przyjęcia pokarmu, ma ogromne znaczenie dla naszej wydolności, dla mięśni i ich rozwoju, a także wpływa na organizm i jego regenerację powysiłkową
Utrata mięśni jest niestety zwykle nie do uniknięcia podczas redukcji, gdyż niższa podaż energii, jak również ćwiczenia aerobowe, powodują katabolizm mięśni. Diety zwykle powodują obniżenie metabolizmu, ponieważ organizm otrzymujący mniejszą dawkę
Dieta paleolityczna szturmem zdobywa nowych zwolenników. W 2013 i 2014 roku był to jeden z najpopularniejszych systemów żywienia stosowanych na świecie. Czy rzeczywiście dieta przodków jest dla nas dobra i czy warto wprowadzić ją w ży