Wiosna to czas przebudzenia zarówno dla przyrody, jak i dla nas. Szczególnie teraz, kiedy jesteśmy narażeni na wiosenno - zimowe przesilenie, zatroszczmy się o organizm i dostarczmy mu odpowiednią porcję witamin, mikro i makroelementó
W ciągu doby z powierzchni naszego organizmu paruje około 600ml wody, a podczas wysiłku fizycznego możemy stracić nawet 1-1,5 litra w ciągu godziny. Jakie napoje wybierać, aby było zdrowo, a najlepiej i smacznie?
Świeże soki są nieocenionym źródłem witamin i zawierają ich duże ilości zarówno, gdy są przygotowane w sokowirówce, jak i wyciskarce wolnoobrotowej. Zdecyduj po prostu, czy wolisz bardziej klarowne czy gęste soki i zacznij przygotowyw
Według najnowszych badań świeże warzywa i owoce spożywane dzisiaj przez społeczeństwa krajów uprzemysłowionych, nie mają już tych samych wartości odżywczych co kiedyś.
Pod względem walorów odżywczych i zdrowotnych najwartościowsze są soki świeżo wyciskane. Jakie są ich zalety? Dlaczego są lepsze od popularnych soków z kartonów?
Zamiast filiżanki herbaty lub kawy, wypij na śniadanie szklankę świeżego soku - witaminy i minerały zawarte w warzywach i owocach dodadzą ci sił na dłużej niż porcja kofeiny
Od sześciu lat, 1 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Owoców. To świetna okazja by sięgnąć po dobra natury, zmienić swoją dietę i zacząć cieszyć się zdrowiem i energią. Doceniając potencjał owoców możemy liczyć, że nasz organizm odwdzięczy
Naukowcy z Wielkiej Brytanii sugerują, że jedzenie owoców zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, natomiast picie soków owocowych w rzeczywistości zwiększa ryzyko
Polscy naukowcy obalają mit – badania nie potwierdziły związku pomiędzy regularnym piciem soków owocowych, a nadwagą u młodzieży