Masaż stemplami ziołowymi narodził się w Tajlandii 400 lat temu. Inaczej zwany jest Pantai Luar, co w dosłownym tłumaczeniu znaczy "na nowych brzegach". Jest to relaksacyjny masaż całego ciała, który odpręża i koi zarówno ciało, ja
W diecie ważne jest nie tylko to, jakie produkty jemy, lecz także to czym je przyprawiamy. Niektóre przyprawy ułatwiają bowiem trawienie i przyspieszają przemianę materii. Wśród nich jest chili, która w tym roku ma królować w k
Dieta makrobiotyczna jest bardzo zaawansowana wiekiem. Istnieje bowiem dłużej niż Beatlesi. Przetrwała z sukcesem czas panowania diet makaronowych, kapuścianych, niskowęglowodanowych i niskotłuszczowych.
Czosnek stosowany w kuchni służy jako przyprawa, ale świetnie sprawdza się też jako konserwant żywności i lekarstwo
1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 3 małe cukinie, 10 grzybów leśnych lub pieczarek, 20 dkg miąższu dyni, 1 łyżeczka posiekanego tymianku, 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu oliwa, sól, pieprz, granulowany czosnek
4 eskalopki z piersi indyka (kurczaka) 1 duża cebula pokrojona na cienkie paseczki 2 łyżki stołowe przypraw (ziarna kminku, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka, imbir) 6 jajek 2 łyżki stołowe mazeiny (skrobia kukurydziana) - nie jest
1 kilogram obranych ziemniaków, 1 jajo, 1 duża starta cebula, sól, pieprz do smaku, smalec do smażenia
W polskiej kuchni stosowany od wieków. Babcie leczyły nim przeziębienia, konserwowały żywność. Pięknie się prezentuje zapleciony w warkocze.