Piąta kawa, zupa z papierka, dziesiąty papieros, fura zjedzonych batoników z automatu i napój energetyczny– tak często wygląda stresujący dzień w pracy, kiedy godziny mijają niepostrzeżenie, a ogrom obowiązków nas przytłacz
Im cieplejsze dni, tym częściej dochodzi do zatruć pokarmowych. Na urlopie tymbardziej jesteśmy na nie narażeni, gdyż spożywając dania w restauracjach i barach szybkiej obsługi nie wiemy, czy odpowiednio zadbano o higienę podczas ich sporządzania
Koncepcja żywności funkcjonalnej wywodzi się z filozoficznej tradycji Wschodu. Elementem charakterystycznym w tej filozofii, jest brak wyraźnej różnicy między żywnością a lekarstwem. Zgodnie z definicją – postacią lub inaczej mówiąc &n
Dieta może okazać się najlepszym lekiem przeciwbólowym. Niektóre produkty mogą łagodzić np. dolegliwości reumatyczne.
Kto nie marzyłby o tym, aby zajadać się ulubionymi smakołykami, a przy okazji chudnąć, bez konieczności liczenia kalorii? Prawdopodobnie tutaj właśnie tkwi sekret popularności diet-cudów, obiecujących bezkarne objadanie się przy pełnej skuteczności
Mamy obawy co do tego, czy traktujemy mózg z należytą troską? Zacznijmy od racjonalnej i zdrowej diety, która zoptymalizuje jego działanie.
Posiłki w barach szybkiej obsługi w żadnym wypadku nie powinny być kojarzone ze zdrową żywnością. Zawierają ogromną ilość wysokoprzetworzonych węglowodanów, nasyconego tłuszczu, soli i zwykle nawet niewielkie porcje stanowią prawdziwą bombę kaloryc
Żyjemy szybko, pracujemy szybko i jemy szybko, nie dostarczając do naszego organizmu właściwych składników odżywczych. Dlatego też warto jest poznać zasady zdrowego odżywiania