Rusza trzecia edycja konkursu grantowego „Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja”. Na szkoły czekają dotacje, które pomogą przekształcić wypełniony „śmieciowym jedzeniem” sklepik w zdrowy bufet z pełnowartościowym drugi
W ostatnich latach obserwujemy intensywny proces przenikania nowoczesnych technologii do praktycznie wszystkich obszarów życia człowieka. Nie trzeba było długo czekać na wykorzystanie możliwości technologicznych również w dziedzinie zdrowia
Są wygodne, kompaktowe i pozwalają przygotować ulubione dania w niemal każdej sytuacji. Mowa o płytach wolnostojących, dzięki którym wnętrze kampera, namiotu lub oszczędnie wyposażonego mieszkania zamieni się w kuchnię z prawdziwego zdarze
Dieta o niskim indeksie glikemicznym (IG) opiera się na odpowiednim doborze produktów tak, by zmiany poziomu glukozy we krwi były jak najmniejsze.
Dieta makrobiotyczna jest bardzo zaawansowana wiekiem. Istnieje bowiem dłużej niż Beatlesi. Przetrwała z sukcesem czas panowania diet makaronowych, kapuścianych, niskowęglowodanowych i niskotłuszczowych.
Dieta może okazać się najlepszym lekiem przeciwbólowym. Niektóre produkty mogą łagodzić np. dolegliwości reumatyczne.
Kto nie marzyłby o tym, aby zajadać się ulubionymi smakołykami, a przy okazji chudnąć, bez konieczności liczenia kalorii? Prawdopodobnie tutaj właśnie tkwi sekret popularności diet-cudów, obiecujących bezkarne objadanie się przy pełnej skuteczności
Mamy obawy co do tego, czy traktujemy mózg z należytą troską? Zacznijmy od racjonalnej i zdrowej diety, która zoptymalizuje jego działanie.
Posiłki w barach szybkiej obsługi w żadnym wypadku nie powinny być kojarzone ze zdrową żywnością. Zawierają ogromną ilość wysokoprzetworzonych węglowodanów, nasyconego tłuszczu, soli i zwykle nawet niewielkie porcje stanowią prawdziwą bombę kaloryc