Antygeny wytwarzane przez grupę krwi AB są czasami podobne do produkowanych przez grupę A, czasami B, a niekiedy są fuzją ich obu
Żółtko jaja jest jednym z najbogatszych źródeł cholesterolu w naszej diecie. Czy to oznacza, że jeśli chcemy uniknąć chorób kojarzonych z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, powinniśmy unikać jajek?
W XXI wieku otyłość dosięga coraz więcej ludzi nie tylko za oceanem, ale także w Europie i Polsce. Dietetycy alarmują: przy pomocy łyżki i widelca kopiemy sobie grób
Wielokrotnie powtarzałaś sobie, że od dziś się odchudzasz, kończysz ze słodyczami, zmieniasz swój styl życia na zdrowy. Jednak przy najbliższej okazji sięgałaś po cukierka lub czekoladę. Jak z tym skończyć?
Kuchnia, czy dieta wellness to dziś bardzo modne zagadnienia. Co to takiego i skąd się wzięło? Warto się przyjrzeć z bliska takim dietom oferowanym w Spa, czy w uzdrowiskach
Jakie są przyczyny nadwagi i jak można przeciwdziałać tyciu? Aby zrozumieć, co spowodowało jej powstanie niezbędna jest znajomość przyczyn nadwagi
Ważnym elementem portugalskiej sztuki kulinarnej są zupy, a wśród nich tzw. zielona zupa (caldo verde), której barwa jest wynikiem zastosowania dużej ilości drobno pokrojonej kapusty galicyjskiej (couve galega), a także ziemniaków, ce
Okres jesienny to czas, gdy najczęściej pojawiają się niedobory witamin. Jak takim razie dostarczyć niezbędnych składników do naszego organizmu?
Bretharianie to ludzie, których zdaniem do życia nie potrzebne jest spożywanie pokarmów. Aby podtrzymać funkcje życiowe wystarczy im jedynie powietrze. Podstaw swojej filozofii doszukują się w fizyce. Tłumaczą, że ciało ludzkie zbudowane jes
Odchudzanie jest trudnym okresem, o tym nie trzeba nikogo przekonywać. Każda podjęta próba obarczona jest zazwyczaj niepowodzeniami wcześniej stosowanych diet.