Trwająca dwa lata kampania społeczna, promująca spożycie warzyw, owoców i soków wśród dzieci i dorosłych, dobiega końca. Mocna idea oraz ciężka praca organizatorów akcji przyniosły bardzo dobre efekty – wzrost spożycia pr
Dieta śródziemnomorska według dietetyków uznawana jest za najzdrowszą dietę dla naszego organizmu. Również naukowcy dowodzą dużą zależność między tą dietą a naszym zdrowiem
Zaparcia, zwane również zatwardzeniem to problem, z którym boryka się coraz więcej osób. To, co kiedyś było przypadłością rzadką i sporadyczną, dziś staje się normą i powszechnym problemem osób w różnym wieku. Na z
Gdy za oknami zimno i wieje, dopada nas chandra i zły nastrój. Często przyczyną rozdrażnienia i przemęczenia są złe nawyki żywieniowe
Główne założenie tej diety zakłada spożywanie warzyw i owoców w dowolnej ilości, zarówno gotowanych, jak i surowych. Stosując tą dietę nie powinno się słodzić. Dobowa liczba kalorii nie powinna przekraczać 1200 kalorii. Co więc można
Powoli budzimy się z zimowego snu. Zima pozostawiła jednak po sobie zbędne kilogramy, brak energii oraz niedoskonałości w urodzie. Co zrobić, aby wiosną nie tylko odzyskać energię i blask?
Wiosna to czas przebudzenia zarówno dla przyrody, jak i dla nas. Szczególnie teraz, kiedy jesteśmy narażeni na wiosenno - zimowe przesilenie, zatroszczmy się o organizm i dostarczmy mu odpowiednią porcję witamin, mikro i makroelementó
Sport zwiększa spalanie kalorii i może ułatwić redukcję masy ciała. Sama aktywność fizyczna to jednak za mało, aby trwale się odchudzić. Najbardziej skuteczna jest kombinacja diety redukcyjnej, sportu i zmiany sposobu odżywiania
Nazywana bywa także glutenozależną chorobą trzewną. Spowodowana jest nietolerancją glutenu, czyli białka zawartego w otoczkach zbóż (pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa). W Polsce choruje na nią jedno na 15 tysięcy dzieci