Produkty zawierające taką samą ilość węglowodanów przyswajalnych mogą mieć różny wpływ na poziom glukozy we krwi po posiłku
Żółtko jaja jest jednym z najbogatszych źródeł cholesterolu w naszej diecie. Czy to oznacza, że jeśli chcemy uniknąć chorób kojarzonych z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, powinniśmy unikać jajek?
Każdy chce dobrze wyglądać, więc robi wszystko by być bliżej współczesnego ideału piękna. Wielu z nas miało już jakieś przygody z dietami. Jednak często po odchudzaniu robimy rzeczy, których powinniśmy unikać. Jakich błędów zatem nie
Na utrzymanie odpowiedniego odczynu kwasowo-zasadowego krwi i płynów tkankowych duży wpływ ma sposób odżywiania się. Pewne produkty działają na organizm zasadowo, inne zakwaszająco
Nowalijki to pierwsze wiosenne warzywa. Co prawda świeże ogórki, pomidory, rzodkiewkę czy sałatę mamy przez cały rok, ale na wiosnę smakują one najlepiej. Ale czy na pewno są takie zdrowe?
Guma do żucia jest specyficznym i nietypowym produktem spożywczym, o szczególnej funkcjonalności dla organizmu człowieka. Podkreśla się swoiste oddziaływanie procesu jej żucia, zmniejszającego napięcie nerwowe oraz poprawiającego higienę jamy ustne
Co chwila tworzone są nowe diety: krótko bądź długotrwałe. Czy każda dieta jednak jest tak cudowna? Która skutkuje? Która nie wyniszcza organizmu?