Okres wakacyjny to czas, gdy pojawiają się sezonowe warzywa, takie jak szparagi, szpinak, fasolka, groszek, czy cukinia. Właśnie dlatego warto się teraz nimi zajadać – mamy gwarancję świeżości, jak i niskiej ceny. Latem coraz więcej jemy sałatek,
Zielone dary natury są najlepsze i najzdrowsze konsumowane na surowo. Czemu są tak cenne i powinny znaleźć się w diecie każdego z nas?
Dieta bogata w zielone warzywa liściaste, jak szpinak i kapusta, wyraźnie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 - wynika z analizy brytyjskich naukowców. Pracę na ten temat zamieszcza internetowe wydanie pisma "British Medical Journ
Znany na całym świecie i niesłusznie pomijany w wielu dietach – szpinak o jego sile można pisać wiele nawet Popeye - niezłomny marynarz z popularnej dziecięcej kreskówki wykorzystywał szpinak jako źródło ponadziemskiego wzmocnienia &