Tradycja hodowli i spożywania gęsiny Polsce sięga nawet XVI wieku, a w XVII i XVIII stuleciu mięso z gęsi regularnie gościło na polskich stołach. Kroniki dziewiętnastowiecznej warszawskiej giełdy towarowej zanotowały eksport polskiej gęsi w ilości ponad
Przyjrzyjmy się mięsu w związku z ostatnimi doniesieniami o badaniach nad jego spożywaniem a zachorowalnością na nowotwory
Czy Polacy wiedzą jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane śniadanie – komentuje dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska z Collegium Medicum na Uniwersytecie Jagiellońskim
„Fit od Kuchni” to druga książka Jacka Bilczyńskiego. Pierwsza, „FIT jest sexy!” wydana w 2013 r. sprzedała się w ponad 50 tys. egzemplarzy, będąc jedną z najpopularniejszych publikacji o zdrowym stylu życia w Polsce w ostatnich 12
Różnorodność, czyli zapewnienie naszym organizmom różnych składników odżywczych, pochodzących z różnych produktów oraz równowaga, czyli dostarczanie sobie z pożywieniem takiej dawki energii, jaką jesteśmy w stanie
Trądzik to zmora chyba każdego nastolatka. Chociaż nie jest to tylko przypadłość młodych ludzi wchodzących w okres dojrzewania. Odpowiednia dieta, co prawda nie zlikwiduje problemu, ale może pomóc walczyć z dolegliwościami skórnymi
Już niebawem w szkołach rozlegnie się dzwonek wzywający na lekcje i wyznaczający na 10 miesięcy plan dnia dla milionów dzieci. Jak co roku, pojawi się wśród nich kilkadziesiąt tysięcy pierwszoklasistów, którym szkolny debiut zm
Pytamy o dietę roślinną w momencie pojawienia się nowej piramidy żywieniowej. Największą zmianą jest „awans” warzyw i owoców na najważniejsze, pierwsze miejsce wśród grup produktów spożywczych zalecanych do spożycia. Wcześ
Z marchewki, selera i jabłka – to ulubione surówki dla dzieci. Podpowiadamy jakimi składnikami można je urozmaici, żeby nie znudziły się naszym pociechom