Sklepowe półki kuszą nas sokami, nektarami i słodkimi napojami. Czym one się różnią? Które są dla nas najlepsze?
Od sześciu lat, 1 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Owoców. To świetna okazja by sięgnąć po dobra natury, zmienić swoją dietę i zacząć cieszyć się zdrowiem i energią. Doceniając potencjał owoców możemy liczyć, że nasz organizm odwdzięczy
Śniadanie królewskie, obiad książęcy, kolacja żebraka – dietę chronometryczną scharakteryzować można najkrócej właśnie tym staropolskim przysłowiem
Najnowsze badania opublikowane w Journal of Nutrition dowodzą, że orzechy włoskie mają 21 procent mniej kalorii niż dotychczas podawało USDA. Ich wyniki wykazały, że jedna porcja (1 uncja, tj. 28 g) orzechów włoskich zawiera 146 kalorii, a ni
Latem każdy z nas spędza więcej czasu na powietrzu, ciesząc się słoneczną aurą i bliskością natury. W tym okresie szczególnie chcielibyśmy odczuwać przypływ sił witalnych, piękniej wyglądać i czuć się zdrowiej
Doktor Dean Ornish to znany amerykański kardiolog i profesor medycyny. Wsławił się wyleczeniem grupy chorych na miażdżycę, bez stosowania leków i skomplikowanych operacji
Trądzik to zmora chyba każdego nastolatka. Chociaż nie jest to tylko przypadłość młodych ludzi wchodzących w okres dojrzewania. Odpowiednia dieta, co prawda nie zlikwiduje problemu, ale może pomóc walczyć z dolegliwościami skórnymi
Porównując jadłospis Polaków z jadłospisem przeciętnego obywatela Unii zjadamy stosunkowo mało mięsa. Obywatel Unii zjada 44 kilogramy wieprzowiny i 19 kilogramów wołowiny w ciągu roku
Konsekwencji spożywanie zbyt małych ilości pokarmów może przyczynić się do ubytku masy ciała oraz powstania niedoborów składników odżywczych. Przyczyn braku apetytu może być wiele