Obecność w diecie ryb, bądź innych produktów spożywczych zawierających kwasy tłuszczowe omega-3, może zmniejszać ryzyko związane z wystąpieniem związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej (AMD)
Wielce ceniono oliwne drzewa w Izraelu – król David zatrudniał strażników do ich ochrony. W Grecji za ścięcie drzewa groziła kara śmierci lub wygnania. Homer nazywał oliwę „złotym płynem”, a atleci namaszczali nią swe ciała
Znajdziemy go w wielu produktach spożywczych, przyprawach i dodatkach do potraw. Choć jego nazwa nie budzi zainteresowania jego działanie oraz nadmiar może być niebezpieczny dla zdrowia
Winorośl to jedna z najdłużej uprawianych przez człowieka roślin. Pierwsze wzmianki o tych wspaniałych owocach sięgają aż czwartego tysiąclecia przed naszą erą
Jak oszukać czas? Odpowiedzi na to pytanie szuka każdy z nas. Okazuje się, że stosowanie diety wegetariańskiej znacznie pozwala spowolnić procesy starzenia
Tej jesieni modne będą różnorakie wzory i nadruki. Królować będzie styl militarno – grunge’owy, skórzane kurtki, do łask wróci flanela. A wszystko to w popielach, ciemnych beżach, bordo czy czerni. Całość doskonale
Woda jest niezbędnym elementem codziennej diety osób w każdym wieku, ale szczególnego znaczenia nabiera w przypadku seniorów. Nawet niewielki brak płynów w organizmie może mieć bardzo niekorzystny wpływ na ich zdrowie i sa
Szczupła sylwetka i atrakcyjność fizyczna bez wątpienia pomagają w osiągnięciu sukcesu i celów życiowych – przynajmniej takiego zdania jest większość Polaków. Piękne ciało i piękna twarz w mniemaniu niejednego z nas potrafi „zała
Jak zadbać o zdrowe odżywianie w trakcie wakacji? Co zrobić, aby skompletować optymalną dietę? Co jeść podczas dokuczliwych upałów?
Dietetycy ostrzegają przed dietami cud. Nie mają wątpliwości - bez aktywności fizycznej, o szczupłej sylwetce możemy tylko pomarzyć. Starając się zadbać o własne zdrowie i prawidłowy styl życia należy przede wszystkim więcej się ruszać i jeść mądrzej 
Jak pokazują nowe badania, osoby, które spożywają więcej produktów bogatych w magnez, zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru mózgu
Celiakia to trwająca całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach. Co jeść, by być zdrowym?