W okresie urlopowym najczęściej zastanawiamy się nad swoją dietą i nawykami żywieniowymi. W trosce o szczupłe sylwetki postanawiamy zdrowo się odżywiać oraz zadbać o aktywność fizyczną. Sezonowe warzywa oraz owoce, których w tym czasie mamy pod dos
Codziennie powinniśmy jeść pięć porcji warzyw. Ale czy na pewno wszyscy wiemy co to dokładnie oznacza? W jaki sposób komponować posiłki, by były smaczne i szybko nam się nie znudziły? Kilka prostych sposobów i informacji pomoże nam włączyć w
Nasza dieta powinna być bogata w warzywa i owoce, które obfitują w witaminy. Obecnie na polskim rynku dostępnych jest wiele owoców egzotycznych. Warto czasem zrobić wyjątek i sięgnąć po owoce, którymi zajadają się mieszkańcy odległych
Porzeczki nie należą do najpopularniejszych owoców, a szkoda, bowiem powodów, aby znalazły się one w naszej diecie jest wystarczająco dużo. Nie są to przeciętne owoce, zarówno pod względem odżywczym, jak i zdrowotnym
Kluczem do skutecznej walki z otyłością jest szybka przemiana materii. Jak ją poprawić? Istnieją naturalne sposoby na to, by przyspieszyć metabolizm
Czeka cię egzamin, ważna rozmowa w sprawie pracy, masz wiele pracy – jednym słowem towarzyszy ci stres. Co robisz, gdy się denerwujesz? Nerwowo krzątasz się po mieszkaniu, zapalasz papierosa, pijesz alkohol, a może sięgasz po czekoladę, batony i cuk
Mocny kręgosłup i zdrowe kości to efekt zbilansowanej, bogatej w wapń diety oraz innych składników pomocnych w przyswajaniu wapnia
Powszechnie funkcjonuje opinia, że ostatni posiłek należy zjeść najpóźniej przed godziną 18. Nie bardzo wiadomo skąd owo przekonanie się wzięło i z czego wynika. Nie ma ono bowiem żadnego uzasadnienia fizjologicznego
Codzienne przygotowanie posiłków, by były smaczne i zdrowe, to nie lada wyzwanie. Jak łączyć i dobierać produkty, by zapewniały nam codzienną dawkę niezbędnych składników?
Gdy w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył, że mikroorganizmy są odpowiedzialne za zakażenia uświadomił sobie, że dużo lepszą strategią w walce z nimi jest wzmacnianie własnego organizmu niż niszczenie mikrobów. Zwłaszcza w okresie jesiennego wyczerpani
Celiakia to trwająca całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach. Co jeść, by być zdrowym?
Czynnikami zwiększającymi prawdopodobieństwo wystąpienia choroby układu krążenia są: zła dieta, niska aktywność fizyczna, nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzyca, palenie papierosów oraz siedzący i stresujący tryb życia