8 listopada ustanowiony jest Europejskim Dniem Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W kontekście tego dnia warto zastanowić się jak wyglądają nasze nawyki żywieniowe i nawyki naszych dzieci. Z tej okazji w Publicznej Szkole Podstawowej nr 34 w Radomiu odbyło si
Długie spacery, codzienny jogging, głodówki i skomplikowane diety – jest wiele sposobów na osiągnięcie upragnionej sylwetki. Tymczasem wystarczy jeść rozsądnie i kontrolować zawartość cholesterolu i węglowodanów w spożywan
Dbanie o smukłą sylwetkę w stanie błogosławionym jest, wydawałoby się, ostatnią rzeczą, jaką należałoby się martwić – jedzenie za dwoje nabiera wszak dosłownego znaczenia. Dopisujący apetyt i niecodzienne zachcianki kulinarne nie budzą pode
Gdy w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył, że mikroorganizmy są odpowiedzialne za zakażenia uświadomił sobie, że dużo lepszą strategią w walce z nimi jest wzmacnianie własnego organizmu niż niszczenie mikrobów. Zwłaszcza w okresie jesiennego wyczerpani
Wielce ceniono oliwne drzewa w Izraelu – król David zatrudniał strażników do ich ochrony. W Grecji za ścięcie drzewa groziła kara śmierci lub wygnania. Homer nazywał oliwę „złotym płynem”, a atleci namaszczali nią swe ciała
Apteczne półki uginają się od zamkniętych w pudełkach i słoiczkach doustnych preparatów, które mają na celu wsparcie naszych starań o przedłużenie młodości, zdrowia, dobrego samopoczucia i sprawności. Łatwo pogubić się w tym, co tak
Aż 94% matek karmiących nie odżywia się prawidłowo, orzekli hiszpańscy naukowcy, analizujący skład mleka karmiących matek
Wydawać by się mogło, że dieta Polaków jest niezdrowa i zbyt tłusta. Okazuje się jednak, że Polacy zjadają więcej warzyw i owoców niż pozostali mieszkańcy Europy
W sieci, a co najgorsze w powszechnej świadomości, jest pełno fałszywych informacji na tematy żywieniowe. Naszym zadaniem jest obalenie najbardziej popularnych mitów dietetycznych. Sprawdź, czy nie padłeś ofiarą nieprawdziwych rad na temat zdrowego
Gdy w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył, że mikroorganizmy są odpowiedzialne za zakażenia uświadomił sobie, że dużo lepszą strategią w walce z nimi jest wzmacnianie własnego organizmu niż niszczenie mikrobów. Zwłaszcza w okresie jesiennego wyczerpani
Napadowe jedzenie kompulsywne to poza anoreksją i bulimią jedno z najbardziej powszechnych zaburzeń odżywiania. Regularne napady objadania się zwykle prowadzą do otyłości
Wielce ceniono oliwne drzewa w Izraelu – król David zatrudniał strażników do ich ochrony. W Grecji za ścięcie drzewa groziła kara śmierci lub wygnania. Homer nazywał oliwę „złotym płynem”, a atleci namaszczali nią swe ciała