Wielce ceniono oliwne drzewa w Izraelu – król David zatrudniał strażników do ich ochrony. W Grecji za ścięcie drzewa groziła kara śmierci lub wygnania. Homer nazywał oliwę „złotym płynem”, a atleci namaszczali nią swe ciała
Apteczne półki uginają się od zamkniętych w pudełkach i słoiczkach doustnych preparatów, które mają na celu wsparcie naszych starań o przedłużenie młodości, zdrowia, dobrego samopoczucia i sprawności. Łatwo pogubić się w tym, co tak
Aż 94% matek karmiących nie odżywia się prawidłowo, orzekli hiszpańscy naukowcy, analizujący skład mleka karmiących matek
Apteczne półki uginają się od zamkniętych w pudełkach i słoiczkach doustnych preparatów, które mają na celu wsparcie naszych starań o przedłużenie młodości, zdrowia, dobrego samopoczucia i sprawności. Łatwo pogubić się w tym, co tak
Inaczej koper włoski jest warzywem, z którym można robić dosłownie wszystko: dusić, smażyć, piec, grillować lub jeść na surowo
Czy mięso jest pożywne i sprzyjające naszemu zdrowiu? W jaki sposób mięso nam zagraża? Jakie wartości ma mięso? Jakie mięso jest najlepsze? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedzi w poniższym artykule
Kuchnia, czy dieta wellness to dziś bardzo modne zagadnienia. Co to takiego i skąd się wzięło? Warto się przyjrzeć z bliska takim dietom oferowanym w Spa, czy w uzdrowiskach
Fenkuł to w Polsce roślina stosunkowo mało znana. Jednak ze względu na wszechstronne zastosowanie warto to warzywo poznać i polubić
Białko jest jednym ze składników diety, wokół którego krąży chyba najwięcej mitów. Kojarzone jest głównie z mięśniami, odżywkami dla sportowców, a po okresie wielkiej popularności diety białkowej, zaczęło być post
Błędy żywieniowe Polaków są podobne do tych, jakie popełnia obecnie cały wysokorozwinięty świat. Tymczasem prawidłowe nawyki żywieniowe, to klucz do odpowiedniej wagi ciała oraz dobrego samopoczucia i zdrowia. Szkoda jednak, że większość z nas utrw
8 listopada ustanowiony jest Europejskim Dniem Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W kontekście tego dnia warto zastanowić się jak wyglądają nasze nawyki żywieniowe i nawyki naszych dzieci. Z tej okazji w Publicznej Szkole Podstawowej nr 34 w Radomiu odbyło si