Gdy w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył, że mikroorganizmy są odpowiedzialne za zakażenia uświadomił sobie, że dużo lepszą strategią w walce z nimi jest wzmacnianie własnego organizmu niż niszczenie mikrobów. Zwłaszcza w okresie jesiennego wyczerpani
Wielce ceniono oliwne drzewa w Izraelu – król David zatrudniał strażników do ich ochrony. W Grecji za ścięcie drzewa groziła kara śmierci lub wygnania. Homer nazywał oliwę „złotym płynem”, a atleci namaszczali nią swe ciała
Apteczne półki uginają się od zamkniętych w pudełkach i słoiczkach doustnych preparatów, które mają na celu wsparcie naszych starań o przedłużenie młodości, zdrowia, dobrego samopoczucia i sprawności. Łatwo pogubić się w tym, co tak
Aż 94% matek karmiących nie odżywia się prawidłowo, orzekli hiszpańscy naukowcy, analizujący skład mleka karmiących matek
Wydawać by się mogło, że dieta Polaków jest niezdrowa i zbyt tłusta. Okazuje się jednak, że Polacy zjadają więcej warzyw i owoców niż pozostali mieszkańcy Europy