Tłuszcze MCT są doskonałym źródłem energii, wspomagają procesy anaboliczne oraz ułatwiają odchudzanie. Czemu zawdzięczają swoje unikatowe właściwości? Gdzie ich szukać? Jak dawkować, by uniknąć niekorzystnych efektów ubocznych?
W sieci, a co najgorsze w powszechnej świadomości, jest pełno fałszywych informacji na tematy żywieniowe. Naszym zadaniem jest obalenie najbardziej popularnych mitów dietetycznych. Sprawdź, czy nie padłeś ofiarą nieprawdziwych rad na temat zdrowego
Jest jednym z najważniejszych niebiałkowych związków występujących w mięśniach, pozwala na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, ma działanie antyoksydacyjne oraz zmniejszające toksyczność metali
W przypadku żelaza powiedzenie „co za dużo, to niezdrowo” jest jak najbardziej uzasadnione. Zwłaszcza, jeśli mówimy o najmłodszych. Przyjmowanie żelaza w zbyt dużych dawkach zagraża bowiem rozwojowi intelektualnemu i zakłóca prac
L – karnityna – sama nazwa brzmi niezwykle tajemniczo. To substancja niezbędna i niezastąpiona dla naszego organizmu
Szacuje się, że na osłabienie układu kostnego narażonych jest ponad 8 milionów Polaków. To ponad 1/5 osób mieszkających w naszym kraju. Ta zatrważająca statystyka każe zapytać, dlaczego osłabienie kości jest w Polsce tak powszechne. C
Polacy jedzą leki jak cukierki. Według danych GUS, statystyczny mieszkaniec naszego kraju zażywa średnio cztery tabletki dziennie. Są to zazwyczaj leki sprzedawane bez recepty, środki przeciwbólowe i suplementy diety. Co więcej, tylko 13% czyta ulo
Wysoki poziom kwasów omega-3, zawarty w oleju z ryb, redukuje ryzyko rozwoju niektórych form raka, łagodzi bóle stawów, zmniejsza skutki depresji i innych zaburzeń psychicznych – tak donoszą nowe badania naukowe
Jest jednym z najważniejszych niebiałkowych związków występujących w mięśniach, pozwala na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, ma działanie antyoksydacyjne oraz zmniejszające toksyczność metali
Białko jest jednym ze składników diety, wokół którego krąży chyba najwięcej mitów. Kojarzone jest głównie z mięśniami, odżywkami dla sportowców, a po okresie wielkiej popularności diety białkowej, zaczęło być post