Z dr Katarzyną Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywości i Żywienia rozmawiamy o sokach w diecie dzieci, osób aktywnych, a także o sposobach produkcji soków
Zaparcia, zwane również zatwardzeniem to problem, z którym boryka się coraz więcej osób. To, co kiedyś było przypadłością rzadką i sporadyczną, dziś staje się normą i powszechnym problemem osób w różnym wieku. Na z
Gdyby soki produkowane były tak, jak przedstawiają to reklamy, to jabłka spadałyby z drzewa wprost do kartonu, a cytrusy wyciskałyby się same, zanim jeszcze usiądziemy do śniadania. Tak jednak nie jest. Sok w kartonie, ten, po który sięgamy w sklep
Czy owoce i warzywa możemy zastępować sokami? Jakie są wartości odżywcze soków? Które z nich mają największe walory dietetycznych? Komu w szczególności zaleca się ich picie?
Zamiast filiżanki herbaty lub kawy, wypij na śniadanie szklankę świeżego soku - witaminy i minerały zawarte w warzywach i owocach dodadzą ci sił na dłużej niż porcja kofeiny
Zanieczyszczenie środowiska, globalne ocieplenie, stres, choroby cywilizacyjne – to najczęstsze czynniki, które nawykliśmy obarczać winą za swoje złe samopoczucie. Duży wpływ na to, jak się czujemy, ma prawidłowa dieta.
Jak powtarzają od lat dietetycy, człowiek powinien jeść owoce i warzywa przynajmniej 5 razy dziennie. Przestrzeganie tych zaleceń w nadchodzącym okresie jesienno – zimowym może dla większości z nas okazać się na początku dużo trudniejsze niż w sezon