Proporcje użyte do upieczenia tego sernika podane są dla tortownicy o średnicy 26 cm. Składniki: 1. ciasto mąka pszenna: 1,5 tradycyjnej szklanki ok. 100-120 gramów 1 jajko 1,5 czubatej łyżki miękkiego zwykłego masła, lub masła roślinnego ( około 5
1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 3 małe cukinie, 10 grzybów leśnych lub pieczarek, 20 dkg miąższu dyni, 1 łyżeczka posiekanego tymianku, 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu oliwa, sól, pieprz, granulowany czosnek
papryka, 1/4 cebulki, szynka, ser żółty light, przyprawy, oliwa z oliwek plus wszystkie składniki wedle smaku i uznania np. brokuły, kalafior, pomidor
1 puszka tuńczyka w sosie własnym, opakowanie serka wiejskiego, 2-3 jajka na twardo, pieprz do smaku, zioła według uznania.
4 filety z łososia cukinia pokrojona w zapałki 2 marchewki pokrojone w zapałki 3 łyżki masła sól, pieprz Pesto: 100 g liści świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 6 łyżek tartego parmezanu 1/4 szklanki orzeszków piniowych 1/2 szklanki oliwy z ol
- 2 łyżki miękkiej margaryny lub masła - 2 łyżki tartego sera - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki śmietany - duży ząbek czosnku - pieprz ziołowy do smaku - można dodać ketchup - bagietka - margaryna do smarowania blachy
Jest warzywem uniwersalnym, które można spożywać na wiele rozmaitych sposobów. I jak się okazuje, wcale nie jest to „głowa pusta”, bowiem kapusta jest bardzo zdrowa i smaczna
Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 marchewki ½ selera 1 mały słoiczek papryki konserwowej czerwonej 1 puszka fasolki białej lub czerwonej 4-5 pomidorów suszonych z oliwy 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1