1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 3 małe cukinie, 10 grzybów leśnych lub pieczarek, 20 dkg miąższu dyni, 1 łyżeczka posiekanego tymianku, 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu oliwa, sól, pieprz, granulowany czosnek
4 eskalopki z piersi indyka (kurczaka) 1 duża cebula pokrojona na cienkie paseczki 2 łyżki stołowe przypraw (ziarna kminku, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka, imbir) 6 jajek 2 łyżki stołowe mazeiny (skrobia kukurydziana) - nie jest
1 kilogram obranych ziemniaków, 1 jajo, 1 duża starta cebula, sól, pieprz do smaku, smalec do smażenia
W polskiej kuchni stosowany od wieków. Babcie leczyły nim przeziębienia, konserwowały żywność. Pięknie się prezentuje zapleciony w warkocze.
Każda prawdziwa gospodyni ma swoje tajemne sposoby na wyczarowanie dań. Magia gotowania tkwi właśnie w przyprawach. A czym właściwie są przyprawy, jakie mają właściwości, jak je stosować?
Ziele cząbru ma wiele zdrowotnościowych właściwości, a mimo to bardziej znane jest jako przyprawa niż surowiec leczniczy. Cząber pobudza apetyt, ogranicza nadmierną fermentację jelitową, działa przeciwbiegunkowo i zwiększa wydzielanie soku żoł
Nie musisz używać gotowych mieszanek przypraw. Możesz skomponować je sama! Podpowiadamy jakie zioła wykorzystać do przyprawiania sosów, różnego rodzaju mięs, ryb czy pizzy, żeby dania smakowały jak z najlepszych restauracji
Czosnek stosowany w kuchni służy jako przyprawa, ale świetnie sprawdza się też jako konserwant żywności i lekarstwo. W polskiej kuchni stosowany od wieków. Babcie leczyły nim przeziębienia, konserwowały żywność. Pięknie się prezentuje zaplecio
Przeciętny Amerykanin zjada 3000 miligramów soli dziennie - co jest znacznie powyżej limitu i wpływa na zwiększenie ryzyka wysokiego ciśnienia krwi, udaru mózgu, choroby nerek i wielu innych problemów zdrowotnych