Czosnek stosowany w kuchni służy jako przyprawa, ale świetnie sprawdza się też jako konserwant żywności i lekarstwo
1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 3 małe cukinie, 10 grzybów leśnych lub pieczarek, 20 dkg miąższu dyni, 1 łyżeczka posiekanego tymianku, 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu oliwa, sól, pieprz, granulowany czosnek
4 eskalopki z piersi indyka (kurczaka) 1 duża cebula pokrojona na cienkie paseczki 2 łyżki stołowe przypraw (ziarna kminku, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka, imbir) 6 jajek 2 łyżki stołowe mazeiny (skrobia kukurydziana) - nie jest
1 kilogram obranych ziemniaków, 1 jajo, 1 duża starta cebula, sól, pieprz do smaku, smalec do smażenia
W polskiej kuchni stosowany od wieków. Babcie leczyły nim przeziębienia, konserwowały żywność. Pięknie się prezentuje zapleciony w warkocze.
Każda prawdziwa gospodyni ma swoje tajemne sposoby na wyczarowanie dań. Magia gotowania tkwi właśnie w przyprawach. A czym właściwie są przyprawy, jakie mają właściwości, jak je stosować?
Ziele cząbru ma wiele zdrowotnościowych właściwości, a mimo to bardziej znane jest jako przyprawa niż surowiec leczniczy. Cząber pobudza apetyt, ogranicza nadmierną fermentację jelitową, działa przeciwbiegunkowo i zwiększa wydzielanie soku żoł