Warzywa i owoce wstępują w przeróżnych kolorach. Barwę nadają im naturalne barwniki, takie jak karotenoidy, chlorofil czy antocyjanozydy. Substancje te wykazują również silne działanie biologiczne. Po kolorze możemy wstępnie powiedzieć, jak
* 60 dag mrożonej mieszanki owoców morza (krewetki, mule, kalmary, paluszki krabowe itp.) * 90 ml oliwy z oliwek * sok wyciśnięty z 2 cytryn * ząbek czosnku * posiekana natka pietruszki * sól * pieprz
Gdyby soki produkowane były tak, jak przedstawiają to reklamy, to jabłka spadałyby z drzewa wprost do kartonu, a cytrusy wyciskałyby się same, zanim jeszcze usiądziemy do śniadania. Tak jednak nie jest. Sok w kartonie, ten, po który sięgamy w sklep
Brzoskwinie pochodzą z Chin, gdzie uznawane są za symbol dziewictwa i płodności. Zanim dotarły stamtąd do Europy, a później do Ameryki, trafiły do Persji, gdzie nazwano je perskimi jabłkami
Nie rezygnuj z jedzenia arbuzów, tylko dlatego, że mają mnóstwo irytujących, czarnych pestek, które trzeba wypluwać. Arbuzy sprzyjają szczupłej sylwetce i pozytywie wpływają na popęd seksualny
O tym, że jabłko jest najstarszym owocem świata nie trzeba nikogo przekonywać. Czy jednak wszystko o nim wiemy?
Kardiolodzy alarmują, ze aż ponad połowa dorosłych Polaków ma zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi! To z kolei przekłada się na rozwój chorób układu krążenia, które stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia. Dlatego do walki z
Morele są wspaniałymi owocami deserowymi. Warto po nie sięgać, bo sezon na morele trwa niezwykle krótko
W Polsce jabłka jedzą niemal wszyscy – spośród badanych osób aż 94% przyznało, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy spożywało ten owoc. Najchętniej sięgamy po jabłka surowe (83%) oraz sok jabłkowy (74%). W jabłkach badani najbardziej cenią
Kto nie marzyłby o tym, aby zajadać się ulubionymi smakołykami, a przy okazji chudnąć, bez konieczności liczenia kalorii? Prawdopodobnie tutaj właśnie tkwi sekret popularności diet-cudów, obiecujących bezkarne objadanie się przy pełnej skuteczności