Produkty zawierające taką samą ilość węglowodanów przyswajalnych mogą mieć różny wpływ na poziom glukozy we krwi po posiłku
Chleb jada się na całym świecie. Zanim na dobre zadomowił się na naszych stołach, długo konkurował z kluskami oraz tzw. bryją. Bryja była jednolitą papką, gotowaną z rozgniecionego zboża, wody i mleka.
Wybór odpowiedniego napoju, dostosowanego do rodzaju wysiłku i czasu jego trwania, nie jest sprawą oczywistą
Sushi wpływa na dobre trawienie. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Universite Pierre et Marie Curie w Paryżu pod kierownictwem Jana-Hendrika Hehemanna
Dieta śródziemnomorska to wzorcowa dieta przeciwmiażdżycowa. To sprawdzony i niewątpliwie najzdrowszy sposób odżywiania się, a nie kolejna dieta "cud"
W balneoterapii będącej działem przyrodolecznictwa podstawą leczenia są wody mineralne charakteryzujące się zróżnicowanym składem chemicznym.
Koncepcja żywności funkcjonalnej wywodzi się z filozoficznej tradycji Wschodu. Elementem charakterystycznym w tej filozofii, jest brak wyraźnej różnicy między żywnością a lekarstwem. Zgodnie z definicją – postacią lub inaczej mówiąc &n
Polscy naukowcy obalają mit – badania nie potwierdziły związku pomiędzy regularnym piciem soków owocowych, a nadwagą u młodzieży
Żółtko jaja jest jednym z najbogatszych źródeł cholesterolu w naszej diecie. Czy to oznacza, że jeśli chcemy uniknąć chorób kojarzonych z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, powinniśmy unikać jajek?