Rusza program społeczny „5 porcji warzyw, owoców lub soku" jest to zdrowotna inicjatywa, zachęcająca do wprowadzania do diety warzyw, owoców oraz soków, poprawy nawyków żywieniowych oraz podnoszenia świadomości na t
Trudno powiedzieć, ile mamy dziś gatunków jadalnych owoców i warzyw, o wiele łatwiej wyjaśnić, jak na nasze zdrowie wpływają substancje, które są w nich zawarte. Chodzi przede wszystkim o witaminy, czyli egzogenne substancje
Czy tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu? Które z nich są dobre dla zdrowia? Jak wpleść w dietę „dobre” tłuszcze? To pytania, które zazwyczaj zadają osoby chcące zadbać o zdrowy styl życia lub borykając
Ile jest prawdy w tym, że słoiczek z syntetycznymi witaminami i minerałami może nas jakoś wzmocnić a ile jest fantazji koncernów farmaceutycznych? Czy Polacy to kupują?
Przez Homera zwana "złotym płynem", przez starożytnych atletów używana do namaszczania ciała, posiadała właściwości nie tylko lecznicze, ale i magiczne
Produkty zawierające taką samą ilość węglowodanów przyswajalnych mogą mieć różny wpływ na poziom glukozy we krwi po posiłku
Na początku XX wieku Miecznikow wysunął tezę, że tzw. mleko bułgarskie, czyli mleko poddane fermentacji specyficzną mikroflorą, jest przyczyną długowieczności Bułgarów
W pracy też można odżywiać się zdrowo – wystarczy tylko trochę chęci i samozaparcia. Brak czasu, czy stołówki nie jest wcale usprawiedliwieniem dla niezdrowego odżywiania.
Prawie 60% Polaków w żaden sposób nie dba o swoją sylwetkę w miejscu pracy – wynika tak z badania przeprowadzonego na zlecenie organizatorów programu „Chitinin Extra. Lżej w pracy