Za naszym oknem pojawiają się oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. A wraz z nimi rosną szanse na to, że nasza odporność może nie poradzić sobie z bakteriami i wirusami. Wtedy na pomoc przychodzi dieta
Dieta na wzmocnienie obfituje w składniki zawierające witaminę C i E, żelazo, cynk, beta-karoten. Dlatego pełno w niej warzyw, owoców i ryb
Bez niego twój organizm nie może prawidłowo funkcjinować; pamiętaj jednak, że nadmiar słońca szkodzi!
Jesień w pełni. Pogoda zmienia się jak w kalejdoskopie. Jest to ciężkie wyzwanie dla naszego organizmu. Jak zmobilizować siły obronne organizmu?
Deszcze powodują pogorszenie samopoczucia wprost proporcjonalnie do zmiany pogody. Depresja i zły nastrój wpływają niekorzystnie na nasze zachowanie, zdolność koncentracji poraz na kondycję układu odpornościowego. Sposbem na to mogą być zioła
Gdy w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył, że mikroorganizmy są odpowiedzialne za zakażenia uświadomił sobie, że dużo lepszą strategią w walce z nimi jest wzmacnianie własnego organizmu niż niszczenie mikrobów. Zwłaszcza w okresie jesiennego wyczerpani
Owoce dzikiej róży zawierają rekordowe ilości witaminy C, nawet więcej niż cytrusy, dlatego są nieocenione w zwalczaniu przeziębienia. Wytwarza się z nich lecznicze nalewki, herbaty i sok
Stres towarzyszy nam na co dzień. Stres nadwyręża siły obronne organizmu, narażając go na infekcję. Jak się przed tym bronić?
Trudno powiedzieć, ile mamy dziś gatunków jadalnych owoców i warzyw, o wiele łatwiej wyjaśnić, jak na nasze zdrowie wpływają substancje, które są w nich zawarte. Chodzi przede wszystkim o witaminy, czyli egzogenne substancje