Każdy żywy organizm ma określone potrzeby energetyczne, których zaspokojenie jest podstawą życia. Energię niezbędną do przebiegu procesów życiowych uzyskuje się na drodze procesów energetycznych.
Tradycja nakazuje, aby w wigilijnym menu znalazły się dania bazujące na zbożach, grzybach, warzywach, owocach, maku, orzechach, miodzie oraz rybach. Pokarmom tym już w czasach przedchrześcijańskich przypisywano symboliczne, wręcz magiczne znaczenie
Szczupła sylwetka i atrakcyjność fizyczna bez wątpienia pomagają w osiągnięciu sukcesu i celów życiowych – przynajmniej takiego zdania jest większość Polaków. Piękne ciało i piękna twarz w mniemaniu niejednego z nas potrafi „zała
Pojawiający się w godzinach pracy głód to zjawisko na porządku dziennym. Wielu z nas stosuje wtedy zasadę „złap i zjedz”, aby jak najszybciej , np. batonem, pączkiem lub czipsami zaspokoić rosnący apetyt. Nie jest to jednak rozwiąz
Coraz więcej jest dowodów na to, że ten sam skład diety, zrozumiany przez proporcje pomiędzy podstawowymi składnikami energetycznymi – białkami, tłuszczami i węglowodanami, może różnie wpływać na różne osoby.
Każdego dnia tracimy wodę z organizmu, niestety zapominamy ją uzupełniać. Wypijamy dziennie niecałą szklankę wody, tymczasem jej picie jest ważnym elementem zdrowej diety
Samotność wśród starszych to poważny problem, który nie tylko rzutuje na relacje społeczne między seniorem a środowiskiem, ale także jest sygnałem wyobcowania i odrzucenia często przez krąg najbliższych