3 jajka, 2 łyżki masła, 2-3 pomidory, 5 dag bekonu pokrojonego w plasterki, 5 dag sera żółtego, sol, pieprz.
Gdyby soki produkowane były tak, jak przedstawiają to reklamy, to jabłka spadałyby z drzewa wprost do kartonu, a cytrusy wyciskałyby się same, zanim jeszcze usiądziemy do śniadania. Tak jednak nie jest. Sok w kartonie, ten, po który sięgamy w sklep
Kto z nas nie lubi jajecznicy przyrządzonej na maśle? Czas jednak zaprzestać smażenia na tym tłuszczu, gdyż podczas poddawania masła wysokiej temperaturze powstaje rakotwórcza substancja – akroleina
Jemy trzy posiłki dziennie, lubimy mięso i nabiał, pomimo że często sięgamy po cukier oraz białe pieczywo to jednak staramy się jeść warzywa i owoce – tak wygląda dieta Polaków według raportu „Trendy w zwyczajach żywieniowych Polak&oacu
Jakiego tłuszczu powinniśmy używać chociażby do kanapek? Smarowanie pieczywa jest jednym ze zwyczajów żywieniowych człowieka, dlatego ważny jest wybór tłuszczu.
Margaryna jest alternatywą dla masła. Jednak spory między zwolennikami masła i margaryny trwają od lat. Kto tu ma rację? Co jest zdrowsze?
Biszkopt: 6 jajek 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Maślany krem: 20 dag masła 12,5 dag margaryny 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wódki Do dekor
* 100g ryżu Arborio * 3 łyżki masła * 1/4 cebuli, pokrojonej w kosteczkę * 400 ml wrzącego bulionu warzywnego lub drobiowego * 1/2 filiżanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) * 3 łyżki tartego parmezanu
•1 duży kurczak (ok. 1,5 kg) •2 średnie cebule •3 łyżki masła •2 ząbki czosnku •świeże zioła (tymianek, oregano) •2 i 1/2 bulionu drobiowego •sól, pieprz •3/4 szklanka soku z pomarańczy