Przez Homera zwana "złotym płynem", przez starożytnych atletów używana do namaszczania ciała, posiadała właściwości nie tylko lecznicze, ale i magiczne
Choroby układu sercowo-naczyniowego są główną przyczyną zachorowań i śmierci. Należą do grupy tzw. chorób cywilizacyjnych. Zagrożone nimi są nie tylko osoby starsze, ale także wszyscy po 40 roku życia, a nawet młodzi ludzie, którzy pr
Ryby i owoce morza od wieków stanowią nieodzowny składnik w większości kuchni na całym świecie. Są również gościem na polskich stołach, jednak współcześnie spożywamy ich w stosunku do innych narodów zdecydowanie zbyt mało &nbs
Arbuzy rewelacyjnie smakują zwłaszcza w letnie dni, są również zdrową propozycją przekąski zastępującej słodycze chipsów. Występuje w wielu odmianach arbuzów: czerwone, żółte, mini z pestkami i bez. Walory smakowe a przede wszy
Obecność w diecie ryb, bądź innych produktów spożywczych zawierających kwasy tłuszczowe omega-3, może zmniejszać ryzyko związane z wystąpieniem związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej (AMD)
Mają pozytywny wpływ na właściwe działanie układu sercowo-naczyniowego dzięki temu, że obniżają poziom cholesterolu we krwi i w małym stopniu również ciśnienie tętnicze oraz zmniejszają skłonności do tworzenia się zakrzepów – to tylko
Apetyczne frutti di mare coraz częściej gości na polskich stołach. Nic w tym dziwnego, gdyż dobrze przyrządzone kalmary, krewetki czy ośmiornice stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia
Kwasy tłuszczowe omega-3 są ważnym składnikiem błon komórkowych, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a w szczególności układu krążenia, mózgu i wzroku. Ponieważ nie jesteśmy w stanie wytworzyć ich samodzielnie