Osoby mające doświadczenie z dietą Kliniki Mayo kojarzą ją głównie z jedzeniem jajek oraz warzyw. Jak się okazuje ma to niewiele wspólnego z tym, co obecnie oferuje popularna amerykańska klinika osobom chcącym schudnąć
Żółtko jaja jest jednym z najbogatszych źródeł cholesterolu w naszej diecie. Czy to oznacza, że jeśli chcemy uniknąć chorób kojarzonych z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, powinniśmy unikać jajek?
Dieta ta bazuje głównie na zdrowych nowalijkach, a skomponowane w niej posiłki są lekkie i bogate w minerały
mieso 1,5kg.(obojetnie najlepiej karczek wiep. lub łopatka) 4 papryki-2czerwona,1zielona,1żółta, 1,3 kg. pieczarek, 1 pietruszka, seler, 2 marchewki, kawałek drobno pokr. pora, 1 cebula, 5 dużych ziemniaków-lub paczke małych lanych klusek, 4
Nie od dziś specjaliści od żywienia toczą spór o jajka. Jedni twierdza, że są zdrowe a inni z kolei, że nie. W ostatnich badaniach dowiedziono, iż zjadanie nawet pięciu jaj tygodniowo nie szkodzi (oczywiście jeżeli nie będą smażone).
Nie od dziś specjaliści od żywienia toczą spór o jajka. Jedni twierdza, że są zdrowe a inni z kolei, że nie. W ostatnich badaniach dowiedziono, iż zjadanie nawet pięciu jaj tygodniowo nie szkodzi (oczywiście jeżeli nie będą smażone).
Klinika Mayo zajmuje się leczeniem otyłości i stworzyła w tym celu oryginalny program. Dieta Mayo bazuje na dwóch głównych produktach odchudzających: jajach i warzywach.