Dieta bezglutenowa jest polecana wszystkim tym, którzy cierpią na celakię, czyli nieprawidłową odpowiedź immunologiczną na spożywany gluten
Nazywana bywa także glutenozależną chorobą trzewną. Spowodowana jest nietolerancją glutenu, czyli białka zawartego w otoczkach zbóż (pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa). W Polsce choruje na nią jedno na 15 tysięcy dzieci
Dieta bezglutenowa jest polecana wszystkim tym, którzy cierpią na celakię, czyli nieprawidłową odpowiedź immunologiczną na spożywany gluten
2014 rok przyniósł wiele nowinek dietetycznych i sporo pomysłów na to, jak szybko schudnąć. Największymi hitami były trzy diety: bezglutenowa, paleo i 5:2 - każda obiecująca spektakularne efekty odchudzania. Czy stosując je możemy trwale zre
Alergia pokarmowa dotyka już co 5 Europejczyka. Najczęściej jest obserwowana w wieku niemowlęcym i dziecięcym, z uwagi na jeszcze słabo rozwinięty system immunologiczny i pokarmowy
Celiakia to trwająca całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach. Co jeść, by być zdrowym?
Nazywana bywa także glutenozależną chorobą trzewną. Spowodowana jest nietolerancją glutenu, czyli białka zawartego w otoczkach zbóż (pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa). W Polsce choruje na nią jedno na 15 tysięcy dzieci
Kolejna gwiazda tenisa diametralnie zmienia sposób odżywiania. Ana Ivanovic poszła w ślady Novaka Djokovica i odżywia się bezglutenowo, chociaż nie jest uczulona na gluten
Pieczenie chleba w domu nie jest skomplikowane, a smak i aromat domowego pieczywa nie ma sobie równych. Wiele osób decyduje się na rozpoczęcie przygody z wypiekami, bo robiony samodzielnie chleb jest zdrowszy od kupionego w sklepie.
Celiakia to trwająca całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach. Co jeść, by być zdrowym?