Alergia pokarmowa dotyka już co 5 Europejczyka. Najczęściej jest obserwowana w wieku niemowlęcym i dziecięcym, z uwagi na jeszcze słabo rozwinięty system immunologiczny i pokarmowy
Celiakia to trwająca całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach. Co jeść, by być zdrowym?
Nazywana bywa także glutenozależną chorobą trzewną. Spowodowana jest nietolerancją glutenu, czyli białka zawartego w otoczkach zbóż (pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa). W Polsce choruje na nią jedno na 15 tysięcy dzieci
Kolejna gwiazda tenisa diametralnie zmienia sposób odżywiania. Ana Ivanovic poszła w ślady Novaka Djokovica i odżywia się bezglutenowo, chociaż nie jest uczulona na gluten
Pieczenie chleba w domu nie jest skomplikowane, a smak i aromat domowego pieczywa nie ma sobie równych. Wiele osób decyduje się na rozpoczęcie przygody z wypiekami, bo robiony samodzielnie chleb jest zdrowszy od kupionego w sklepie.
Dieta bezglutenowa jest polecana wszystkim tym, którzy cierpią na celakię, czyli nieprawidłową odpowiedź immunologiczną na spożywany gluten
Nazywana bywa także glutenozależną chorobą trzewną. Spowodowana jest nietolerancją glutenu, czyli białka zawartego w otoczkach zbóż (pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa). W Polsce choruje na nią jedno na 15 tysięcy dzieci