Radio Rekord Radom 28 lat z Wami Radio Rekord Radom 28 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=

Surówki dla małych smakoszy

Surówki dla małych smakoszy
Porcja świeżych warzyw dostarcza niezbędnych witamin i minerałów, których potrzebuje młody organizm do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Surówki to smaczne i zdrowe posiłki.

Surówka z dyni i jabłkadziecko surowka3

Składniki:
- 4 jabłka
- 10 dag dyni
- 2 łyżki cukru
- pół szklanki soku porzeczkowego (lub pomarańczowego
- albo jeszcze innego)
- sok z cytryny
- cukier

Sposób przyrządzania:
Dynię i jabłka obierz, oczyść z pestek, po czym zetrzyj na tarce z dużymi oczkami lub drobno pokrój, następnie wymieszaj w salaterce z sokiem porzeczkowym (lub innym). Dopraw do smaku sokiem z cytryny i cukrem.

Surówka z marchewki

Składniki:
- średnią marchewkę utartą na grubej tarce
- łyżkę rodzynek
- łyżkę nasion słonecznika
- łyżkę oliwy z oliwek
- łyżeczkę soku z cytryny lub octu winnego
- łyżeczkę musztardy (najlepiej z całymi ziarnami gorczycy)
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:
Wymieszaj wszystkie składniki. Nasiona słonecznika można wcześniej uprażyć na patelni, aż nabiorą złocistego koloru.

[-------]
Surówka z czerwonej kapustydziecko surowka tekst(1)

Składniki:
- ok. 30 dag czerwonej kapusty
- łyżeczka soli
- łyżeczka miodu lub cukru
- 2 jabłka
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
- szczypta gałki muszkatołowej (niekoniecznie)


Sposób przyrządzania:
Kapustę po usunięciu głąba pokrój na cieniutkie paseczki lub poszatkuj, posól i utłucz wałkiem, aby zmiękła. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałeczki. Wymieszaj wszystkie składniki.

Surówka z selera

Składniki:
- mały seler
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- mały por
- sos winegret (jak wyżej)
- albo majonez zmieszany ze śmietaną lub jogurtem
- zmiażdżony ząbek czosnku (niekoniecznie)
- sól i cukier
- pieprz (niekoniecznie)

Sposób przyrządzania:
Seler, marchew oraz pora oczyść i umyj, jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne. Pora drobno posiekaj, resztę zetrzyj na grubej tarce. Wszystko polej sosem i dokładnie wymieszaj.

[-------]
Surówka z poradziecko zurowka tekst2

Składniki:
- 2 jabłka oraz co najmniej jeden z następujących składników: 2 marchewki
- mały seler
- mały por
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 1-2 zmiażdżone lub drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki
- pieprz (niekoniecznie)
- cukier
- sól

Sposób przyrządzania:
Warzywa oczyść, jabłka obierz, odrzuć gniazda nasienne. Wszystko z wyjątkiem pora zetrzyj na grubej tarce. Białą i jasnozieloną część pora pokrój na cienkie krążki. Wymieszaj składniki w salaterce, dopraw do smaku. Do surówki możesz dodać majonez - sam lub zmieszany z jogurtem.

www.dziecko.fit.pl

1

Chcemy, żeby portal CoZaDzien.pl był miejscem wymiany opinii dla wszystkich mieszkańców Radomia i ziemi radomskiej.

Ze względu na sytuację na Ukrainie i emocje, jakie pojawiają się przy tej okazji, zdecydowaliśmy w najbliższym czasie wyciszyć komentarze na naszej stronie. Zachęcamy do dyskusji w mediach społecznościowych. Apelujemy o wzajemny szacunek i zrozumienie.

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".

Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Polecamy