Możemy wyróżnić pięć grup kolorystycznych warzyw i owoców, które dzięki zróżnicowanej zawartości wspomagają nasz organizm, odporność, skórę, włosy czy paznokcie. Najlepiej spożywać codziennie co najmniej jedną pozycję z każdej grupy, aby zapewnić sobie porcję zdrowia.
Potęga czerwieni
Pomidory, buraki, czerwona kapusta czy papryka zawierają witaminy A i E, a także potas i likopen, które niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za przedwczesne starzenie. Mają także działanie przeciwrakowe. Co więcej, zawarty w czerwonych warzywach potas pomaga obniżyć ciśnienie i wpływa zbawiennie na układ krwionośny oraz serce. Dobrym sposobem na przedłużenie młodości będzie wiosenna zupa - krem ze świeżych pomidorów. Najszybciej przygotujemy go w wielofunkcyjnym urządzeniu, które zblenduje i przygotuje danie za nas. Cały proces będzie jeszcze łatwiejszy, jeśli wybierzemy funkcję gotowania z ustawieniami - korzystając z dołączonego do urządzenia nośnika przepisów wybieramy gotową recepturę na danie. Na ekranie dotykowym wyświetlane są instrukcje dla każdego etapu przepisu. Naszym zadaniem jest jedynie podążać za wskazówkami i w odpowiednim czasie dodawać poszczególne składniki potrawy, a Thermomix® będzie regulował czas i temperaturę.
Gramy w zielone
Zielone warzywa, takie jak brokuły, szpinak czy sałata wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn. To za sprawą chlorofilu, który również dobrze wpływa na łagodzenie stanów zapalnych oraz leczenie anemii. Ze względu na zawartość kwasu foliowego, zielone warzywa i owoce szczególnie polecane są kobietom spodziewającym się dziecka lub planującym ciążę. Koktajl na bazie pełnej żelaza natki pietruszki, cytryny i szpinaku w pełni zaspokoi dziennie zapotrzebowanie na te substancje. Warto przyrządzić większą porcję napoju i poczęstować nim całą rodzinę. Umożliwi to Thermomix®, który w parę sekund zmiksuje wszystkie składniki, a dzięki naczyniu o pojemności 2,2 l zdrowego koktajlu wystarczy dla wszystkim domowników.
Odporność pod znakiem bieli
Białe warzywa, choć nie kuszą atrakcyjną barwą i charakteryzują się ostrym smakiem i zapachem, posiadają właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Cebula, czosnek czy chrzan wzmacniają odporność organizmu, często są nawet określane mianem naturalnych antybiotyków. Wczesną wiosną nietrudno o przeziębienie, a przygotowanie np. masła czosnkowego nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Dobrym pomysłem jest także upieczenie własnego pieczywa z dodatkiem czosnku. Niezastąpiony wówczas będzie Thermomix®, który nie tylko odważy składniki, ale wyrobi ciasto, a to już połowa sukcesu. Dzięki pozostałym, rewelacyjnym funkcjom tego urządzenia nawet siekanie cebuli już nigdy więcej nie doprowadzi nas do łez.
Pozostałe też zdrowe
Warzywa i owoce o barwie żółtej i pomarańczowej, jak np. cytryna czy marchew, zawierają witaminę A oraz C, pomagają dbać o skórę, włosy, paznokcie oraz wzrok. Natomiast warzywa ciemnofioletowe są bogate
w przeciwutleniacze – antocyjanozydy, wspierające m.in. układ pokarmowy i moczowy.
Każdego roku po zimie nasz organizm potrzebuje solidnego zastrzyku energii. Na szczęście możemy liczyć na wsparcie ze strony natury, która wraz z nadejściem wiosny obdarowuje nas świeżą porcją warzyw i pierwszych owoców. Przepisów na kolorowe potrawy jest wiele, a jeśli zabraknie nam pomysłów i czasu możemy sięgnąć po innowacyjne wsparcie – wszechstronne urządzenie Thermomix®. Zastępuje ono wiele urządzeń kuchennych, a poprzez redukcję czasu gotowania oszczędza energię i nasze pieniądze.
1