Nie od dziś wiadomo, że warzywa strączkowe to najwartościowszy pokarm, zwłaszcza przed zimą. Fasola to źródło witamin, regenerujących nerwy, łagodzących objawy menopauzy oraz obniżających ryzyko raka szyjki macicy
Brak snu znacząco zwiększa ryzyko chorób serca i udaru-ostrzegają brytyjscy uczeni, którzy odkryli uderzający związek między chorobami układu krążenia, a zbyt krótkim czasem przeznaczonym na sen
Mleko z kartonu nie jest pozbawione wartości, a musli wcale nie jest dietetyczną przekąską. To tylko część wniosków, jakie wyciągnęli naukowcy, którzy rozprawili się z popularnymi mitami na temat jedzenia
Obecnie wiele czyta się o zależnościach między cholesterolem a chorobami serca. Wiele tych historii jest przestarzałych i demonizuje działanie tego steroidu na układ krążenia
Bakterie Escherichia coli, jeśli znajdą się w przewodzie pokarmowym lub drogach moczowych, mogą spowodować w naszym organizmie duże szkody. Naturalnym sprzymierzeńcem w walce z nimi jest żurawina
Panuje powszechne przekonanie, że cholesterol to coś, co zagraża naszemu zdrowiu, przyczynia się do chorób układu krążenia takich jak zawał, udar mózgu bądź miażdżyca. Tymczasem prawda wygląda nieco inaczej, bowiem cholesterol to niezbędny s
Kardiolodzy alarmują, ze aż ponad połowa dorosłych Polaków ma zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi! To z kolei przekłada się na rozwój chorób układu krążenia, które stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia. Dlatego do walki z
Jeśli twój poziom cholesterolu zbliża się do niebezpiecznej granicy, to najwyższy czas na podjęcie akcji
Jeżeli wśród twoich postanowień noworocznych jest rzucenie palenia, oto kolejny argument przemawiający za tym: dzięki temu podniesiesz poziom dobrego cholesterolu w organizmie!
Lecznicze właściwości dyni są znane od dawna. Dlatego też powinna być w centrum uwagi przez całą jesień, nie tylko w Halloween
Jeśli twój poziom cholesterolu zbliża się do niebezpiecznej granicy, to najwyższy czas na podjęcie akcji
Obok karpia i pierogów to obowiązkowy składnik wigilijnej kolacji. Ci którzy sięgają po niego tylko raz w roku, nie wiedzą co tracą. Śledzie, tak jak inne ryby, są bogate w dobroczynne dla zdrowia kwasy omega-3, ale nie tylko