Przebadanie DNA 100 tysięcy osób pozwoliło odkryć dziesiątki wariantów genów, które mogą podwyższać poziom dwóch rodzajów lipidów krwi, prowadzących do chorób układu krążenia
Zima nie odpuszcza, a dbałość o odporność naszego organizmu wymaga szczególnej uwagi. To właśnie teraz jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienia i infekcje. W budowaniu odporności pomoże nam tran
LDL czyli „zły” cholesterol to jeden z najtrudniejszych przeciwników każdego mężczyzny. Wróg na tyle silny, że walka z nim jest męcząca, długotrwała i bez spektakularnych sukcesów. Jednak warto potraktować to starcie jak b
Jednym z podstawowych czynników rozwoju chorób układu krążenia są złe nawyki żywieniowe. Ten problem dotyczy ok. 70 proc. dorosłych Polaków, z czego wśród nich 90 proc. ma podwyższone stężenie cholesterolu we krwi. Rozwojowi hi
Celiakia uznawana jest za najpoważniejszą nietolerancję pokarmową. Choroba polega na trwałym nieprzyswajaniu glutenu, który zawarty jest w zbożach. Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy ze swojego schorzenia, a występujące objawy przypi
Okazuje się, że cieszący się złą sławą cholesterol może mieć pozytywne działanie. Zwłaszcza dla osób pracujących nad swoją muskulaturą, bo według amerykańskich naukowców cholesterol pomaga zwiększyć masę mięśni podczas ćwiczeń
Jeśli twój poziom cholesterolu zbliża się do niebezpiecznej granicy, to najwyższy czas na podjęcie akcji
Obok karpia i pierogów to obowiązkowy składnik wigilijnej kolacji. Ci którzy sięgają po niego tylko raz w roku, nie wiedzą co tracą. Śledzie, tak jak inne ryby, są bogate w dobroczynne dla zdrowia kwasy omega-3, ale nie tylko
Cholesterol należy do lipidów, które są ważnym składnikiem pożywienia dostarczającym energii oraz umożliwiającym wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (wit. A, D, E, K). Jest obecny we wszystkich komórkach
Coraz powszechniej używamy określenia, że najlepszym lekarstwem w trosce o nasze zdrowie jest ruch. Aktywność ruchowa stanowi kluczowy, integrujący składnik zdrowego stylu życia
Żółtko jaja jest jednym z najbogatszych źródeł cholesterolu w naszej diecie. Czy to oznacza, że jeśli chcemy uniknąć chorób kojarzonych z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, powinniśmy unikać jajek?