Obok karpia i pierogów to obowiązkowy składnik wigilijnej kolacji. Ci którzy sięgają po niego tylko raz w roku, nie wiedzą co tracą. Śledzie, tak jak inne ryby, są bogate w dobroczynne dla zdrowia kwasy omega-3, ale nie tylko
Cholesterol należy do lipidów, które są ważnym składnikiem pożywienia dostarczającym energii oraz umożliwiającym wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (wit. A, D, E, K). Jest obecny we wszystkich komórkach
Coraz powszechniej używamy określenia, że najlepszym lekarstwem w trosce o nasze zdrowie jest ruch. Aktywność ruchowa stanowi kluczowy, integrujący składnik zdrowego stylu życia
Żółtko jaja jest jednym z najbogatszych źródeł cholesterolu w naszej diecie. Czy to oznacza, że jeśli chcemy uniknąć chorób kojarzonych z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, powinniśmy unikać jajek?
Poprawa jędrności i gęstości skóry, wzrost wydajności organizmu, lepsza koncentracja i samopoczucie, to tylko niektóre aspekty działania tlenu. Co jeszcze daje właściwe dotlenienie i dlaczego jest ważne dla zdrowia?
Arbuzy rewelacyjnie smakują zwłaszcza w letnie dni, są również zdrową propozycją przekąski zastępującej słodycze chipsów. Występuje w wielu odmianach arbuzów: czerwone, żółte, mini z pestkami i bez. Walory smakowe a przede wszy
Brytyjscy eksperci twierdzą, że wyeliminowanie z żywności dodatku izomerów trans kwasów tłuszczowych mogłoby zapobiec tysiącom zgonów rocznie
Przebadanie DNA 100 tysięcy osób pozwoliło odkryć dziesiątki wariantów genów, które mogą podwyższać poziom dwóch rodzajów lipidów krwi, prowadzących do chorób układu krążenia