Coraz powszechniej używamy określenia, że najlepszym lekarstwem w trosce o nasze zdrowie jest ruch. Aktywność ruchowa stanowi kluczowy, integrujący składnik zdrowego stylu życia
Żółtko jaja jest jednym z najbogatszych źródeł cholesterolu w naszej diecie. Czy to oznacza, że jeśli chcemy uniknąć chorób kojarzonych z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, powinniśmy unikać jajek?
Poprawa jędrności i gęstości skóry, wzrost wydajności organizmu, lepsza koncentracja i samopoczucie, to tylko niektóre aspekty działania tlenu. Co jeszcze daje właściwe dotlenienie i dlaczego jest ważne dla zdrowia?
Arbuzy rewelacyjnie smakują zwłaszcza w letnie dni, są również zdrową propozycją przekąski zastępującej słodycze chipsów. Występuje w wielu odmianach arbuzów: czerwone, żółte, mini z pestkami i bez. Walory smakowe a przede wszy
Naukowcy z Harvard Medical School opracowali wykaz jedenastu pokarmów, które obniżą poziom cholesterolu we krwi
Nie od dziś wiadomo, że warzywa strączkowe to najwartościowszy pokarm, zwłaszcza przed zimą. Fasola to źródło witamin, regenerujących nerwy, łagodzących objawy menopauzy oraz obniżających ryzyko raka szyjki macicy
Przebadanie DNA 100 tysięcy osób pozwoliło odkryć dziesiątki wariantów genów, które mogą podwyższać poziom dwóch rodzajów lipidów krwi, prowadzących do chorób układu krążenia
Zima nie odpuszcza, a dbałość o odporność naszego organizmu wymaga szczególnej uwagi. To właśnie teraz jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienia i infekcje. W budowaniu odporności pomoże nam tran
LDL czyli „zły” cholesterol to jeden z najtrudniejszych przeciwników każdego mężczyzny. Wróg na tyle silny, że walka z nim jest męcząca, długotrwała i bez spektakularnych sukcesów. Jednak warto potraktować to starcie jak b
Jednym z podstawowych czynników rozwoju chorób układu krążenia są złe nawyki żywieniowe. Ten problem dotyczy ok. 70 proc. dorosłych Polaków, z czego wśród nich 90 proc. ma podwyższone stężenie cholesterolu we krwi. Rozwojowi hi