To bardzo stary, a trochę niedoceniany napój. Niesłusznie, bo jest bardzo zdrowy - leczy cukrzycę i nowotwory. Zrób go sam - prosty przepis na domowy kwas chlebowy
Ze statystyk wynika, że w perspektywie ostatnich dwóch dekad spożycie chleba w Polsce spadło o połowę. Tymczasem zarówno piekarze, jak i specjaliści od żywienia przekonują, że pieczywo jest nie tylko smaczne, lecz także zdrowe.
Chleb jada się na całym świecie. Zanim na dobre zadomowił się na naszych stołach, długo konkurował z kluskami oraz tzw. bryją. Bryja była jednolitą papką, gotowaną z rozgniecionego zboża, wody i mleka.
Często zastanawiamy się, jakie pieczywo warto kupić. Mamy ogromny wybór gatunków chleba – ciemne, jasne, także z ziarnami, wszystkie wyglądają apetycznie. Po które z nich sięgnąć?
Jeśli martwi Cię brak chleba czy makaronu w diecie, mamy na to rozwiązanie – Chleb Adama, który możecie zakupić w naszym sklepie
Dziewięć na dziesięć osób w USA spożywa za duże ilości soli. Jak się okazuje to nie frytki, ani chipsy czy popkorn są temu winne, a chleb! Tak twierdzi Centrum Prewencji i Kontroli Chorób (CDC)
Stojąc w sklepie przed półką z pieczywem, zastanawiamy się czy bochenek chleba wkładany do koszyka jest bez ulepszaczy. Czy zapach, chrupiąca, złocista skórka świadczą, że zjemy dobry, pełnowartościowy produkt?