Odżywki i suplementy są nieodłącznym elementem sportu. Jako uzupełnienie diety są bardzo pomocne w osiągnięciu wyznaczonych sobie sportowych celów.
Nie od dziś specjaliści od żywienia toczą spór o jajka. Jedni twierdza, że są zdrowe a inni z kolei, że nie. W ostatnich badaniach dowiedziono, iż zjadanie nawet pięciu jaj tygodniowo nie szkodzi (oczywiście jeżeli nie będą smażone).
Betafibryloza lub skrobiawica zwana także amyloidozą to podstępna choroba atakująca organizm nadmiarem białka. Proteiny nietrawione i zalegające w poszczególnych organach najczęściej prowadzą do zaburzenia ich prawidłowej funkcji. Choroba nieleczo
Soja ma wielu zwolenników, ma też zażartych wrogów, jedni ją przeceniają, inni nie doceniają, a prawda jak zawsze tkwi pośrodku. Żeby rozjaśnić ten gąszcz narosłych wokół soi nieporozumień, poznajmy ją
Minusowe temperatury i zimowa pogoda skłania organizm do gromadzenia tkanki tłuszczowej. Jak zadbać o ciepło i jednocześnie nie tyć? Przedstawiamy dietę dla zmarzluchów
Czym wyróżniają się pełnoziarniste produkty zbożowe? Ile ich powinniśmy jeść? Czy w naszej codziennej diecie jest w ogóle miejsce na jasne pieczywo, biały ryż czy tradycyjny makaron?
Białko jest niezbędnym do życia, głównym składnikiem budulcowym mięśni, kości, skóry, krwi i tkanek naszego ciała, czyli każdej żywej komórki
Nie od dziś specjaliści od żywienia toczą spór o jajka. Jedni twierdza, że są zdrowe a inni z kolei, że nie. W ostatnich badaniach dowiedziono, iż zjadanie nawet pięciu jaj tygodniowo nie szkodzi (oczywiście jeżeli nie będą smażone).
Cholesterol jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak, gdy jest go za dużo – wówczas staje się naszym wrogiem. Jak obniżyć cholesterol?
Osoby uprawiające sporty siłowe narażone są na duże obciążenia organizmu. Zła dieta może prowadzić nie do rozwoju masa mięśniowej, lecz do ciągłych zastojów, a w przyszłości nawet do obniżenia swoich możliwości siłowych
Właściwie wszystko, co w nadmiarze, może wywierać negatywny skutek lub być po prostu szkodliwe. Również duża ilość białek ma swoją ciemną stronę