2 kwietnia 2014 w Brukseli odbyła się Druga Konferencja Międzynarodowego Stowarzyszenia Ds. Substancji Słodzących (ISA) – Dlaczego liczy się niska kaloryczność: zastosowanie słodzików w codziennej diecie, podczas której omówiono
Odchudzanie nie musi kojarzyć się z głodówką i rezygnacją ze wszystkich ulubionych potraw. Dietetyczne triki i zdrowe nawyki pozwalają oszukać żołądek i nasycić zmysły
Gazowany napój orzeźwiający? 38 łyżeczek cukru oraz sztuczne barwniki. Sok winogronowy? 11 łyżeczek cukru oraz sztuczne aromaty. Mleczny deser truskawkowy? 6,5 łyżeczki cukru oraz polepszacze smaku. Nie wierzysz? Czytaj uważnie etykiety na produkta
Jednym z najważniejszych czynników, które mają wpływ na rozwój chorób serca jest nadwaga i niewłaściwy sposób odżywiania. Podpowiadamy jak zmodyfikować dietę i styl życia osób starszych po przebytym zawale serca
Liście stewii są ponad 200 razy słodsze od cukru. To alternatywa dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać, schudnąć, chorują na cukrzycę lub nie tolerują fruktozy. Ich właściwości doceniły już wielkie koncerny spożywcze, wprowadzając na ryne
Wielokrotnie zdarzyło Ci się, że przychodziłaś do domu i nie mogłaś opanować napadu głodu? Lub po zjedzeniu posiłku miałaś ochotę na zjedzenie czegoś jeszcze? Jest sposób na nadmierny apetyt!
Jesienią trudno jest utrzymać szczupłą sylwetkę. Pogoda nie zachęca do aktywności fizycznej, a ciągłe zimno sprawia, że sięgamy po produkty, które są wrogami naszej sylwetki. Co zrobić by jesienią zachować zdrowie, dobry humor i zgrabną sylwetkę?
Trzy tak do siebie podobne owoce, a zupelnie od siebie różne. Późnym latem, kiedy nadchodzi pora ich zbiorów, korzystajmy z tego co nam dają. Warto wspomnieć, że te owoce uchodzą za jedne z najzdrowszych. Jak odróżniać te
Większość Polaków nie ma czasu na spożywanie głównego posiłku w pracy, niemal co druga osoba żywi się jedynie batonami lub kanapkami, a co dziesiąta nie je nic
Podroby, rośliny strączkowe oraz orzechy laskowe, a także zielona herbata i czerwone wino otwierają bardzo długą listę pokarmów zakazanych osobom uczulonym na nikiel. Ich menu jest ograniczone, ale nie jest pozbawione witamin i niezbędnych mi
Z pracy, którą publikuje pismo Nutrition and Metabolism wynika, że oliwa z pierwszego tłoczenia chroni wątrobę przed szkodliwym wpływem nadmiaru wolnych rodników