Fermontowane napoje mleczne odkryto przypadkiem. Mleko wożone przez Beduinów przez pustynię docierało do celu podróży skwaszone, ale za to przyjemnie orzeźwiało. Okazało się, że jest ono nawet bardziej zdrowsze niż świeże
Opisane w piśmie "Nutrition & Metabolism" badanie potwierdza, że cztery tygodnie folgowania sobie, gdy organizm przyjmuje większe dawki energii a mniej spala, może odbijać się na naszej wadze jeszcze dwa lata później
Zdrowe odżywianie jest podstawą zachowania zdrowego organizmu. Przestrzegając dziesięciu podstawowych zasad właściwego żywienia, wykorzystamy dostępne pożywienie w najbardziej efektywny dla naszego zdrowia i kondycji organizmu sposób. Grunt to pozn
W dobie, kiedy z każdej strony atakują nas zdjęcia pięknych i szczupłych modelek. Nie jednak kobieta marzy o ich figurze. Dlatego też bardzo często sięga po różne diety. Jednak psychologowie ostrzegają – od diet i zdrowego odżywiania można si
W 2011 r. statystyczny Polak spożył średnio niewiele ponad 39 kg owoców i ich przetworów. To niemal 10 kg mniej niż 10 lat temu! Kampania „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” ma przekonać
Fit w tłumaczeniu z języka angielskiego oznacza szczupły. Jedzenie opatrzone napisem fit to pokarm, który kojarzy nam się ze zdrową żywnością. Dlatego chętnie go kupujemy, bo jesteśmy przekonani, że jemy mniej tłusto, mniej słodko, a w efekcie mnie
Sposób, w jaki zaczynamy dzień, ma znaczący wpływ na nasze dalsze samopoczucie. W porannym pośpiechu nie znajdujemy czasu na posiłek, chociaż dietetycy zgodnie twierdzą, że pożywne śniadanie dostarcza nam energii potrzebnej w ciągu całego dnia. Sta
W sieci, a co najgorsze w powszechnej świadomości, jest pełno fałszywych informacji na tematy żywieniowe. Naszym zadaniem jest obalenie najbardziej popularnych mitów dietetycznych. Sprawdź, czy nie padłeś ofiarą nieprawdziwych rad na temat zdrowego
Doktor Dean Ornish to znany amerykański kardiolog i profesor medycyny. Wsławił się wyleczeniem grupy chorych na miażdżycę, bez stosowania leków i skomplikowanych operacji
2 kwietnia 2014 w Brukseli odbyła się Druga Konferencja Międzynarodowego Stowarzyszenia Ds. Substancji Słodzących (ISA) – Dlaczego liczy się niska kaloryczność: zastosowanie słodzików w codziennej diecie, podczas której omówiono