Czynnikami zwiększającymi prawdopodobieństwo wystąpienia choroby układu krążenia są: zła dieta, niska aktywność fizyczna, nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzyca, palenie papierosów oraz siedzący i stresujący tryb życia
Często zastanawiamy się, jakie pieczywo warto kupić. Mamy ogromny wybór gatunków chleba – ciemne, jasne, także z ziarnami, wszystkie wyglądają apetycznie. Po które z nich sięgnąć?
Czym wyróżniają się pełnoziarniste produkty zbożowe? Ile ich powinniśmy jeść? Czy w naszej codziennej diecie jest w ogóle miejsce na jasne pieczywo, biały ryż czy tradycyjny makaron?
Słodkie, słone, tłuste, barwione... taki wniosek płynie z badania Fundacji Banku Ochrony Środowiska RODZICE O ODŻYWIANIU DZIECI, które pokazuje co nasze dzieci jedzą na co dzień w szkołach. Jak wynika z analizy TNS Polska drugie śniadania naszych
W świecie internetu krąży wiele mitów, prawdziwych lub fałszywych na temat zdrowego odżywiania, odchudzania i produktów, które mają sprawić, że będziemy szczuplejsi, zdrowsi a co za tym idzie szczęśliwsi. Informacje te są powielane, k
Powiedzenie „przez żołądek do serca” ma swoje drugie, kaloryczne dno. Zakochani często porzucają zasady prawidłowego odżywiania na rzecz wspólnych, późnych kolacji, niekiedy zakrapianych winem, wyjść do restauracji czy weekendowy
Dobra kondycja piłkarzy na boisku to składowa intensywnych treningów i dobrego planu żywieniowego. Tam, gdzie stawką są gole, które mogą zapewnić wyjście z grupy na Euro, czy transfer do renomowanego klubu, nie ma miejsca na cukier, puste wę