Nowalijki to pierwsze wiosenne warzywa. Co prawda świeże ogórki, pomidory, rzodkiewkę czy sałatę mamy przez cały rok, ale na wiosnę smakują one najlepiej. Ale czy na pewno są takie zdrowe?
Któż z nas nie lubi wiosny i nie tęskni do niej? Wiosna to czas wielkich postanowień. Obiecujemy sobie, że będziemy dbać o zdrowie, uprawiać sport, zmienimy dietę
Jak powtarzają od lat dietetycy, człowiek powinien jeść owoce i warzywa przynajmniej 5 razy dziennie. Przestrzeganie tych zaleceń w nadchodzącym okresie jesienno – zimowym może dla większości z nas okazać się na początku dużo trudniejsze niż w sezon
Dieta śródziemnomorska według dietetyków uznawana jest za najzdrowszą dietę dla naszego organizmu. Również naukowcy dowodzą dużą zależność między tą dietą a naszym zdrowiem
O awokado zostało już wiele powiedziane. Uważane za super owoc w dalszym ciągu nie ma wielu fanów. Czas raz na zawsze pozbyć się uprzedzeń do tego owocu i zacząć go jeść. Często i regularnie. Nie ma co się obawiać, że jest tak bardzo kaloryczne, bo
L – karnityna – sama nazwa brzmi niezwykle tajemniczo. To substancja niezbędna i niezastąpiona dla naszego organizmu
Apatia, senność, blada cera, brak koncentracji – to mogą być pierwsze oznaki anemii. Jaką dietę możesz zastosować, by zachować dobrą formę?
Nie potrzebujemy jej zbyt dużo, choć zdania naukowców na ten temat znacznie się różnią. Jedno jest pewne - organizm ludzki nie jest w stanie wytwarzać sam witaminy C.
Od tego co robisz w okresie ciąży zależeć będzie zdrowie twojego dziecka. Dlatego musisz pamiętać, by dbać o siebie, dobrze się odzywiać, wypoczywać i gimnastykować. W końcu chcesz, by twoje dziecko było zdrowe
Późne lato i wczesna jesień to doskonała pora na przygotowanie zimowych zapasów. Przetwory owocowo-warzywne mogą być alternatywą dla świeżych owoców i warzyw pod warunkiem, że są prawidłowo przygotowane i odpowiednio przechowywa
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego nazywane tak, gdy są używane jako zielarski środek leczniczy. Jest bogate w składniki, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu.