
Choć historia
bakalii sięga odległych czasów, kiedy to stanowiły przekąskę ludzi bogatych i wpływowych, dziś są dostępne dla wszystkich. Cenimy je za niepowtarzalny smak i zawartość wielu składników odżywczych, które pozwalają zaliczać bakalie do kategorii
zdrowych przekąsek. Bez nich trudno wyobrazić sobie wiele świątecznych wypieków i potraw, choć tak naprawdę powinniśmy mieć je pod ręką zawsze – gdy tylko najdzie nas ochota na coś do chrupania. często nawet nie uświadamiamy sobie, jak wiele
walorów zdrowotnych kryją w sobie. Wybraliśmy dla Was z oferty marki MOGYI trzy obowiązkowe pozycje, których nie może zabraknąć w zbilansowanej
diecie i tych najmłodszych, i tych nieco starszych.
Orzechy nerkowca prażone solone
Orzechy nerkowca uważane są za zdecydowanego faworyta wśród bakalii i
najsmaczniejsze orzechy świata. I słusznie! Są jasno kremowe i niezwykle smaczne - smakosze doceniają ich ciekawy kształt i subtelny smak. Miękkie, o delikatnym, słonawym, lekko migdałowym smaku prażone i solone orzechy nerkowca Mogyi świetnie sprawdzają się jako przekąska, możesz ich użyć także do dekorowania i wzbogacania smaku sałatek. Nerkowce są również składnikiem wielu potraw
kuchni dalekowschodniej - z potrawami kuchni indyjskiej, chińskiej smakują wprost wyśmienicie! Związki mineralne i witaminy w nich zawarte (zwłaszcza żelazo i cynk) pozytywnie wpływają na paznokcie, włosy i skórę. Co ciekawe, orzechy nerkowca posiadają także właściwości uspokajające, dlatego są zalecane osobom nadmiernie się
stresującym.
[-------]
Prażone migdały na słono
Znany jest także wpływ migdałów na
poprawę pamięci i koncentracji, dzięki zawartości magnezu oraz witamin B1 i PP. Prażone migdały na

słono Mogyi to obowiązkowa pozycja na karnawałowe imprezy i spotkania. Doskonała przekąska zarówno do piwa czy wina, jak i do podgryzania w wolnych chwilach. Migdały, poza walorami smakowymi, mają jeszcze jedną, niepodważalną zaletę – są prawdziwą kopalnią wapnia i
witaminy E. Nie każdy wie, że migdałom przypisywano kiedyś przynoszenie szczęścia, płodności, oddalanie bólów zęba i… uderzeń piorunem. Do dziś funkcjonuje przekonanie, że kto natrafi na migdała w tłustoczwartkowym pączku, będzie się cieszyć szczęściem i pomyślnością w kolejnym roku.
Pistacjowy zawrót głowy
Chińczycy nazywają pistacje „
orzechem szczęścia”. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że 1 pistacja zawiera tylko 3
kalorie, a porcja tych bakalii zaspokaja 20% zapotrzebowania na witaminę B6 (jej niedobór możę wywoływać m.in. apatię, bezsenność i depresję). Pistacje jada się na surowo lub uprażone i osolone (takie proponuje firma Mogyi), charakteryzują się delikatnym smakiem i wyjątkowym aromatem. Mają także ogromne zastosowanie w
przemyśle spożywczym i cukierniczym, nie tylko jako składnik lodów, ale też budyniów, tortów, ciast czy marcepanów. Pistacje mają nawet swoje święto - 26 lutego każdego roku miłośnicy orzeszków pistacjowych na całym świecie obchodzą
Międzynarodowy Dzień Pistacji!
www.wellness.fit.pl
1
Chcemy, żeby portal CoZaDzien.pl był miejscem wymiany opinii dla wszystkich mieszkańców Radomia i ziemi radomskiej.
Ze względu na sytuację na Ukrainie i emocje, jakie pojawiają się przy tej okazji, zdecydowaliśmy w najbliższym czasie wyciszyć komentarze na naszej stronie. Zachęcamy do dyskusji w mediach społecznościowych. Apelujemy o wzajemny szacunek i zrozumienie.
Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.