Coraz częściej mówi się o zdrowej diecie opartej na surowych, nieprzetworzonych produktach. Witarianizm i hasło: „jeśli możesz zjeść coś na surowo – zrób to!” staje się kluczem do utrzymania zdrowia i spowolnienie proces&oa
Coraz więcej słońca za oknem i topniejące śniegi zachęcają do dłuższych spacerów. Mimo, że już teraz chciałoby się zrzucić grubą czapkę, to trzeba jednak pamiętać, że przedwiośnie wystawia nasze zdrowie i odporność na niełatwą próbę
Kolor błękitny to kolor uspokajający, znieczulający i likwidujący ból. Dieta ta jest idealna dla osób z problemami naczyniowymi, a także przy problemach z nerkami
Kardiolodzy alarmują, ze aż ponad połowa dorosłych Polaków ma zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi! To z kolei przekłada się na rozwój chorób układu krążenia, które stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia. Dlatego do walki z
Warzywa i owoce stanowią dla nas podstawowe źródło witaminy C, dostarczają β-karotenu, potasu, błonnika pokarmowego oraz licznych substancji fitochemicznych chroniących przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Ile powinniśmy ich zj
* szklanka marchwi startej na grubej tarce * 1/2 szklanki selera startego na grubej tarce * 1/2 kostki twardego tofu * 2 łyżki mąki groszkowej * 3 łyżki sosu sojowego * łyżeczka imbiru w proszku * 2 łyżki szczypiorku * olej do
- 1 średnia cukinia - 1 średni kabaczek - 1 średnia czerwona papryka - 1 średnia żółta papryka - 45 dag świeżych szparagów - 1 czerwona cebula - 3 łyżki oliwy - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Dieta makrobiotyczna jest bardzo zaawansowana wiekiem. Istnieje bowiem dłużej niż Beatlesi. Przetrwała z sukcesem czas panowania diet makaronowych, kapuścianych, niskowęglowodanowych i niskotłuszczowych.