Bóle dolnego odcinka kręgosłupa nie są przeciwwskazaniem do ćwiczeń fizycznych, wręcz przeciwnie-wynika z badań amerykańskich naukowców
Dominująca sylwetka może zwiekszyć odporność na ból - dowodzą amerykańscy naukowcy. O ich badaniach informuje pismo "Journal of Experimental Social Psychology
Cotygodniowe zajęcia jogi i intensywne ćwiczenia rozciągające mogą łagodzić przewlekłe bóle okolicy lędźwiowej kręgosłupa - wynika z badań amerykańskich naukowców dotyczących jogi i stretchingu. Ich wyniki opublikowało pismo "Arch
Naukowcy amerykańscy skonstruowali praktyczne urządzenie do wykrywania chorób zakaźnych. Mały i tani czip pomoże lekarzom i pacjentom nawet w odległych zakątkach świata. O wynikach ich badań pisze tygodnik „Nature”
Emulsja tłuszczowa stosowana do odżywiania pozajelitowego, czyli w formie kroplówki może pomóc osobom po zawale - dowiedli amerykańscy uczeni. O wszystkim informuje serwis "EurekAlert"
Regularne ćwiczenia mogą łagodzić lęki towarzyszące chorobie przewlekłej – dowodzą amerykańscy uczeni. O swoich wynikach piszą na łamach pisma "Archives of Internal Medicine"
Jak informuje "Nature Genetics" naukowcy z Oxford University of Texas i University of Queensland odkryli dwa geny mające wyraźny związek z zesztywniającym zapaleniem stawów kręgosłupa (ZZSK), choroba, która sprawia, że ludzie chod
Sposób, w jaki siedzimy, ma znaczący wpływ na nasze samopoczucie i samoocenę-dowodzą amerykańscy naukowcy
Sposób, w jaki siedzimy, ma znaczący wpływ nie tylko na zdrowy kręgosłup, ale na nasze samopoczucie i samoocenę-wynika z badań amerykańskich naukowców
Kompresyjne złamania kręgów kręgosłupa to bardziej wina ewolucji niż osteoporozy - informuje dziennik "PLoS Online". To wynik badań amerykańskich uczonych
Dieta bogata w kwas dokozaheksaenowy (DHA) i zawartą w przyprawie curry, kurkuminę sprzyja zachowaniu funkcji chodzenia po mikrourazach rdzenia kręgowego - dowodzą amerykańscy naukowcy. Ich badanie opisuje "Journal of Neurosurgery: Spine"
Suszone śliwki mogą wzmacniać kości, zwłaszcza w przypadku kobiet po menopauzie - dowiedli amerykanscy naukowcy. O wszystkim informuje "British Journal of Nutrition"