U ponad połowy Polaków występuje nadwaga lub otyłość. Pomimo licznych programów edukacyjnych i informacji w mediach na temat prawidłowego odżywiania i odchudzania, problem stale narasta
Żółtko jaja jest jednym z najbogatszych źródeł cholesterolu w naszej diecie. Czy to oznacza, że jeśli chcemy uniknąć chorób kojarzonych z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, powinniśmy unikać jajek?
Przez Homera zwana "złotym płynem", przez starożytnych atletów używana do namaszczania ciała, posiadała właściwości nie tylko lecznicze, ale i magiczne
Tłuszcze, zwane lipidami oraz tłuszczowcami stanowią stały składnik budowy ludzkich organizmów. W środowisku roślinnym występują rzadko
Tłuszcze występują w organizmach roślinnych i zwierzęcych i stanowią materiał zapasowy, z którego ustrój wytwarza potrzebna mu energię
Soja ma wielu zwolenników, ma też zażartych wrogów, jedni ją przeceniają, inni nie doceniają, a prawda jak zawsze tkwi pośrodku. Żeby rozjaśnić ten gąszcz narosłych wokół soi nieporozumień, poznajmy ją
Tylko najstarsza cywilizacja na kuli ziemskiej mogła w swojej mądrości wynaleźć coś tak nieskończenie delikatnego jak porcelana i... lody