Gdy w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył, że mikroorganizmy są odpowiedzialne za zakażenia uświadomił sobie, że dużo lepszą strategią w walce z nimi jest wzmacnianie własnego organizmu niż niszczenie mikrobów. Zwłaszcza w okresie jesiennego wyczerpani
Przy wysiłku fizycznym nasza gospodarka elektrolitowa ulega zaburzeniu. Często nie zdajemy sobie sprawy, że nawet codzienne ćwiczenia powodują utratę jednego z bardzo ważnych pierwiastków w naszym organizmie – potasu .
W diecie większości z nas zdecydowanie za mało jest witamin i minerałów. Dlatego też powinniśmy spożywać jako dodatek do kanapek, sałatek, jarzyn, zup - kiełki. Moda na kiełki roślin wraca, co jest bardzo pozytywnym zjawiskiem
Przygotowując się do sezonu wiosna-lato warto zatroszczyć się nie tylko o dobór odpowiedniej kolekcji najmodniejszych ubrań, ale i o gruntowny remanent organizmu. Właściwie dobrana wiosenna dieta i oczyszczenie się z toksyn pozwoli zrzucić zbędne k
Rozpoczęcie treningów, albo po prostu wyjście od czasu do czasu na fitness wiąże się zawsze ze wzmożonym wysiłkiem fizycznym dla naszego organizmu. Ten zaś oznacza pocenie się. A pot to nie tylko woda, ale i masa składników mineralnych. Co z
Chcąc jadać naturalnie i zdrowo, coraz częściej sięgamy po produkty nieprzetworzone lub przetworzone w sposób minimalny. Również zamiast zwykłej oczyszczonej soli kuchennej coraz częściej wybieramy nieoczyszczoną sól kamienną lub mors
Częstotliwość wykonywania pewnych nawyków żywieniowych wpływa na nasza figurę, zdrowie, kondycję i samopoczucie. Zmieniając styl życia warto, na wstępie, zadać sobie pytanie "jak często..?"
O witaminie D pamiętają przede wszystkim młode mamy, chcące chronić swoje potomstwo przed rozwojem krzywicy. A przecież witamina D jest równie ważna dla zdrowia dorosłych! Ochrona serca, zapobieganie infekcjom czy zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotw
Słabe kości, łamiące się paznokcie, złe samopoczucie to zaledwie kilka sygnałów wysyłanych przez organizm dopominający się składników mineralnych
Domowy rosół, budyń z sokiem malinowym, chałka i kubek kakao.. – to smaki wspomnień, które ukształtowały nasze podniebienia, a dziś wywołują błogi uśmiech na twarzy
Gdy w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył, że mikroorganizmy są odpowiedzialne za zakażenia uświadomił sobie, że dużo lepszą strategią w walce z nimi jest wzmacnianie własnego organizmu niż niszczenie mikrobów. Zwłaszcza w okresie jesiennego wyczerpani