Tradycja nakazuje, aby w wigilijnym menu znalazły się dania bazujące na zbożach, grzybach, warzywach, owocach, maku, orzechach, miodzie oraz rybach. Pokarmom tym już w czasach przedchrześcijańskich przypisywano symboliczne, wręcz magiczne znaczenie
Używanie mniejszych talerzy i łyżek zmniejsza ilość zjadanego pokarmu - to może być najprostszym sposobem na walkę z nadwagą.
Siedząc przy wigilijny stole ciężko oprzeć się smacznej pokusie. Jedna potrawa, druga i kolejne... Zanim się obejrzysz w brzuchu ląduje nawet 5 tys. kalorii. Co zrobić gdy popuszczanie pasa już nie pomaga?
Ucztowanie przy suto zastawionym stole sprzyja przejedzeniu. Niekorzystnym jego skutkom możemy zapobiec zachowując w jedzeniu umiar. Nie jest to proste. Gdy zjemy za dużo pomocne mogą okazać się wspomagające trawienie zioła i przyprawy
Pomóc w trawieniu mogą rośliny uważane nie tyle za zioła lecznicze, ale również przyprawy. Dodajemy je do potraw nie tylko dla smaku
Święta, święta, a po świętach kilka kilogramów więcej. Zastanawiamy się jak uniknąć świątecznego przejedzenia, które nie tylko obciąża żołądek, ale jak się okazuje również postarza mózg
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Stoły uginać się będą od słodkości i przysmaków, na które czekasz cały rok. Co zrobić, aby święta spędzić smacznie, ale bez bólu brzucha?
Tradycja nakazuje, aby w wigilijnym menu znalazły się dania bazujące na zbożach, grzybach, warzywach, owocach, maku, orzechach, miodzie oraz rybach. Pokarmom tym już w czasach przedchrześcijańskich przypisywano symboliczne, wręcz magiczne znaczenie